IVBO gaat de strijd aan tegen illegale textielcontainers: 200 containers worden vervangen

Meer dan 200 illegale textielcontainers werden vervangen. © IVBO
Stefan Vankerkhoven

In de gemeenten Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke is er al jaren sprake van een wildgroei aan (illegale) textielcontainers. Hoewel bewoners hier hun textiel deponeren, is het onduidelijk wat er precies met de opgehaalde kledingstukken gebeurt. IVBO vervangt meer dan 200 containers en zet samen met Kringwinkel ‘t rad en VICT in op de circulaire economie én sociale tewerkstelling. Sinds 1 september zijn de textielcontainers die andere instanties in deze negen gemeenten plaatsen illegaal, want IVBO heeft hiervoor nu het monopolie.

Om deze situatie aan te pakken, vroegen de gemeentebesturen aan IVBO om een einde te maken aan de ongecontroleerde ophaling van textiel en plaatsing van textielcontainers. De vennoten van IVBO wensen een uniforme, transparante en legale textielinzameling voor hun inwoners.

“Sinds 1 september heeft IVBO van de negen gemeentebesturen het monopolie gekregen voor het beheer van de textielcontainers. Dat betekent in principe dat alle containers die anderen op het grondgebied van die negen gemeenten plaatsen of geplaatst hebben, illegaal zijn”, zegt Jan Geeraert, CEO van IVBO.

‘t rad

“Eind vorig jaar startte IVBO een aanbesteding voor de plaatsing van nieuwe textielcontainers in de regio. Hierbij koos IVBO bewust om naast commerciële bedrijven ook sociale ondernemingen uit de sociale economie een kans te geven”, zegt Bert Bisschop, projectleider bij IVBO. “Naast duurzaam hergebruik willen we met deze inzameling ook nieuwe, op maat gemaakte jobs creëren in onze eigen regio.”

Kringwinkel ‘t rad zal de textielcontainers beheren: sociale tewerkstelling én circulaire economie!
Kringwinkel ‘t rad zal de textielcontainers beheren: sociale tewerkstelling én circulaire economie! © ‘t rad/IVBO

De inzameling en verwerking van de textielcontainers is voor de komende zes jaar toegewezen aan het Vlaams Inzamelcentrum Textiel (VICT) en Kringwinkel ’t Rad. Zij zullen samen 254 textielcontainers beheren.

Jaarlijks wordt in Vlaanderen meer dan 100.000 ton textiel afgedankt, waarvan het merendeel kleding. Deze enorme textielberg moet kleiner worden en op een duurzame en circulaire manier worden verwerkt. De productie en afvalverwerking van textiel heeft immers een grote ecologische impact, zowel op het vlak van de CO2-voetafdruk als op het vlak van materialenverbruik. Kringwinkel ’t rad en VICT zetten zich beiden in voor een duurzamere omgang met textiel en streven naar een lagere milieu-impact.

Circulaire economie

Kringwinkel ’t rad beheert acht Kringwinkels en biedt werk aan zo’n 300 mensen in Noord-West-Vlaanderen. Daarbij worden er jobkansen gecreëerd voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk aan werk raken.

“Bij de Kringwinkel is het onze missie om elk stuk textiel dat in een container wordt gedeponeerd, te controleren voor lokaal hergebruik”, legt Stan Govaert. “We zetten sterk in op lokaal hergebruik en recyclage. De samenwerking met IVBO stelt ons in staat om betaalbare kleding en schoenen aan te bieden in onze winkels en meer lokale banen te scheppen. We verkleinen de textielafvalberg en investeren alle opbrengsten in sociale tewerkstelling.”

Vlaamse pionier

VICT is een logistieke dochteronderneming van RECUTEX. Het ingezamelde textiel die VICT aanlevert, wordt bij RECUTEX gesorteerd en verwerkt. RECUTEX uit Zulte is sinds 1948 gespecialiseerd in textielverwerking en kan dus putten uit heel wat ervaring.

“Momenteel kan RECUTEX 75 procent van de gesorteerde goederen een tweede leven geven voor nieuwe kledingstukken. Een kleine 20% van de goederen, die door de minderwaardige kwaliteit niet meer draagbaar zijn, worden vervolgens aangeleverd aan de recyclage-industrie waar verschillende toepassingen voor handen zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het isolatiemateriaal in de automobielsector. Een kleine 5% is door zijn samenstelling en kwaliteit nergens meer bruikbaar en wordt in de afvalenergiecentrale van IVBO omgezet in duurzame energie”, meldt Frederik Bal van VICT.

“De ophaling van het textiel gebeurt op een ecologische en ergonomische manier. VICT heeft daarvoor de beschikking over acht ‘groene’ vrachtwagens en vijftien vrachtwagens die uitgerust zijn met een automatisch lossysteem. Hierdoor kan VICT verzekeren dat alle textielcontainers minimaal éénmaal per week geledigd worden.”

Uitrol van de nieuwe textielcontainers

De uitrol van de nieuwe textielcontainers startte deze zomer over het volledige IVBO-gebied. De afgelopen maanden hebben Kringwinkel ’t rad en VICT 200 textielcontainers (!) vervangen door uniforme oranje containers van Kringwinkel ’t rad of de groene containers van het Vlaams Inzamelcentrum Textiel.

“Tegen het einde van het jaar zullen alle 254 containers geplaatst zijn”, belooft Bert Bisschop van IVBO. Wie toch nog oude (illegale) textielcontainers in je buurt opmerkt, kan dit melden via www.ivbo.be/textielcontainers. Is er een textielcontainer vol of defect? Dan kan je de QR-code op de textielcontainer inscannen met je smartphone en een melding aanmaken. Dan wordt het probleem zo snel mogelijk opgelost. Je kan een probleem met een textielcontainer ook melden via: www.ivbo.be/melding-textielcontainer.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier