Islamitische Gemeenschap Brugge dient aanvraag in voor functiewijziging gebouw met oog op inrichting tot moskee

Het gebouw in de Hertogenstraat waar er een moskee zal ingericht worden. © Davy Coghe
Redactie KW

De Islamitische Gemeenschap Brugge heeft een aanvraag ingediend tot functiewijziging van een gebouw in de Hertogstraat in Sint-Andries, met het oog op de omvorming tot moskee.

Dat blijkt uit het antwoord van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). De procedure voor het toestaan van bijhorende ingrepen bevindt zich nu in de eerste fase.

Het is nu aan het schepencollege om te beslissen over de volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag. Uiteraard kan er ook bezwaar worden ingediend door iedereen die zich betrokken voelt.

Bezwaar

“Van zodra het ‘fameuze gele bord’ van het openbaar onderzoek verschijnt, schakelen we ons verzet wat hoger”, zegt Stefaan Sintobin. We zullen een publieke campagne lanceren om de burgers te helpen bij het indienen van een correct bezwaar. Ook vallen andere protestacties niet uit te sluiten.”

“De komende verkiezingen zijn voor het Vlaams Belang dan ook ‘een stem tegen of voor een megamoskee’ in Brugge. Wij zijn in ieder geval bereid om tot het bittere einde te gaan om deze moskee, Koranschool en bibliotheek een halt toe te roepen. Ik roep het college op om dit dossier in alle transparantie te behandelen, zoals het bekend maken van een mobiliteits- en parkeerbeleidsstudie”, aldus de rechtse politicus.

Camera’s

Eerder al hekelde het Vlaams Belang heft feit dat de nieuwe eigenaars van het gebouw zonder vergunning camera’s geplaatst hadden. Volgens Dirk De fauw is er hiervoor geen vergunning nodig, omdat de camera’s niet zichtbaar zijn vanop de openbare weg: “Het pand grenst immers aan een privaat parkeerterrein. Van een inbreuk op onze stedenbouwkundige verordening is geen sprake.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier