Instructeurs doen verhaal nadat ze tiener (17) redden van verdrinkingsdood in Zeebrugge
Een 17-jarige jongen is dinsdagavond aan de dood ontsnapt toen hij tijdens een avondlijke zwemsessie in een onbewaakte zone in nood kwam in Zeebrugge. Een strandganger merkte dat op en sloeg alarm. Het waren uiteindelijk instructeurs van de Icarus Surfclub in Zeebrugge die meteen op hun jetski sprongen en na tien minuten de uitgeputte tiener zo’n 250 meter van de laagwaterlijn aantroffen in zee. “Van zwemmen was geen sprake meer. Hij had zelf de kracht niet meer om terug te keren”, bevestigen ze bij de politie. De redders zelf doen het verhaal.
De eerste tropische dag van het jaar lokte dinsdag héél wat mensen richting zee. Ook een 17-jarige jongeman zakte af richting Zeebrugge en even na 20 uur besloot hij nog een duik te wagen in zee. Van strandredders was op dat moment geen sprake meer en officieel is zwemmen in zee op dat uur dan ook verboden. Maar de tiener deed het toch en onderschatte de kracht van het water. Hij dreef steeds verder af van de waterlijn en kwam in nood. Gelukkig voor hem sloeg een strandganger die de jongeman in zee zag zwemmen en het hoopje kleren zag liggen op het strand alarm bij de noodcentrale.
Reddingsteam
De ambulance snelde ter plaatse en op het strand liepen ze Daan Baute en Stan Billiet tegen het lijf. Zij zijn instructeurs in de Icarus Surfclub en vormen ook het reddingsteam voor eventuele surfers in nood. “We hadden kort daarvoor onze lessen afgerond en hoorden van de hulpdiensten dat er melding was van een jongeman die diep in zee was gegaan. De melder had hem ook niet meer zien terugkomen, dus werd voor het ergste gevreesd”, legt Stan uit. “We besloten meteen in actie te schieten. Onze jetski stond nog stand-by waardoor we snel de zee in konden.”
Neerstroom
De instructeurs maakten snel een eerste analyse op basis van de wind en stroming waar de jongeman zich zou bevinden en zochten het water af. Met succes. Na een tiental minuten troffen ze de 17-jarige jongeman aan. “Hij was zo’n 250 meter verwijderd van de laagwaterlijn en zijn spieren waren al verkrampt”, zegt Stan. “Van zwemmen was totaal geen sprake meer. De neerstroom duwde hem steeds dieper in zee. Hij had ook moeite met praten. We hebben hem uit het water gehaald en naar het strand gebracht.”
Daar bleek al snel dat de 17-jarige jongen aan het ergste ontsnapte. Hij bekwam in de surfclub van de shock en nam een warme douche om te bekomen. Nadien moest hij ook een verklaring afleggen bij de politie. Daar bevestigen ze dat de tiener veel geluk heeft gehad dat een strandganger alarm sloeg én de instructeurs van de surfclub snel in het water konden. “Die jongen had de kracht van de zee onderschat en kon blijkbaar niet meer op eigen kracht terugkeren naar de waterlijn”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “Toen de jetski bij hem kwam was er van zwemmen geen sprake meer. Hij probeerde zijn hoofd boven water te houden.”
Goede samenwerking
Stan en Daan zijn vooral blij dat de jongeman het relatief goed stelt. “Het bewijst ook het nut van onze goede samenwerking met de hulpdiensten en de strandreddingsdienst. Ook de redders waren meteen bereid om terug te keren toen ze hoorden over de noodsituatie. Gelukkig gebeurt het voor ons zelden dat we een zwemmer in nood moeten helpen”, besluit Stan.
Bij de West-Vlaamse kustreddingsdienst IKWV roepen ze nógmaals op om steeds de regels te volgen. “Het gebeurt jammer genoeg nog steeds te vaak dat mensen zich in een onbewaakte zone begeven”, zegt An Beun. “Het is zoals we zo vaak al moesten zeggen: de redders staan niet zomaar op het strand. We roepen daarom op om enkel in de bewaakte zones te zwemmen wanneer er redders aanwezig zijn.” (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier