InnovOcean Campus in Oostende eerste kantoorgebouw met label voor uitstekende toegankelijkheid

Met een primeurgevoelig A++ toegankelijkheidslabel poseren voor het InnovOcean gebouw v.l.n.r. administrateur-generaal van het ILVO Joris Relaas, algemeen directeur van Inter Wendy Metten en directeur van het VLIZ Jan MEES. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Voor het eerst reikt het Vlaams Expertisecentum voor Toegankelijkheid Inter, het label ‘A++ uitstekend toegankelijk gebouw’ uit aan de InnovOcean Campus aan de Jacobsenstraat 1 in Oostende. De campus biedt veel gebruikerscomfort voor bezoekers, medewerkers, klanten, … met en zonder beperking.

De InnovOcean Campus is de Vlaamse kennishub voor vernieuwend marien onderzoek en is de thuisbasis voor onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de visserij-afdeling van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Zonder drempels

De InnovOcean Campus is volledig toegankelijk. Dus ook voor rolstoelgebruikers, slechthorenden en -zienden, mensen met autisme die zonder hulp van anderen het gebouw vlot kan gebruiken. Deze integrale toegankelijkheid komt tot uiting in de buitenomgeving, in het architecturaal ontwerp en in de afwerking. “Alle gebruikers moeten zich welkom en goed voelen in het gebouw, los van specifieke behoeften”, aldus Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.

Prikkelarme werkplekken

Zo is de campus vlot bereikbaar met openbaar vervoer, fiets of auto en hebben de toegangspaden geen trappen of andere drempels. De inkom heeft geen draaideur, maar automatische schuifdeuren. Voor blinde mensen is er een tactiele toeleiding op de vloer tot aan het onthaal. Rolstoelgebruikers kunnen vlot de onthaalbalie bereiken. De lift is uitgerust met spraakfunctie en braille. In de auditoria is een ringleiding voorzien als gehoorondersteuning, voor de kleinere zalen kan een geluidsversterking ontleend worden aan de balie. De werkplekken zijn volledig toegankelijk en ergonomisch ingericht, afgescheiden van de koffiehoek en informele ruimten. Wie daar nood aan heeft, kan zich terugtrekken in de prikkelarme afgesloten werkplekken. Elke verdieping heeft een rolstoeltoegankelijk toilet.

Internationale uitstraling

Jan Mees, algemeen directeur bij VLIZ: “De InnovOcean Campus is een kenniscentrum met internationale uitstraling. Hier ontmoeten mensen elkaar en werken samen aan wetenschappelijk onderzoek over de zee en de visserijsector. Jaarlijks organiseren we hier een groot aantal vergaderingen en congressen. Regelmatig krijgen we Europese en internationale groepen over de vloer en dit in de meest comfortabele omstandigheden. De vlotte toegang van het gebouw straalt af op ons internationaal imago.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier