Inktvis stoot tong van eerste plaats in lijst van meest gevangen vissoorten in netten Belgische vissersboten

Inktvis spant de kroon als meest aangevoerde soort. © Getty

Belgische vissers hebben met 15.921 ton in 2023 iets minder vis aangevoerd dan het jaar ervoor. Het gaat om een daling met 6 procent, zo blijkt vrijdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Ook de totale aanvoerwaarde is gedaald (-7,5 procent). Opvallend: voor het eerst neemt inktvis de plaats in van schol en tong, die in het verleden tot de meest aangevoerde soorten behoorden.

De visaanvoer door Belgische vaartuigen was goed voor een totale omzet van 90 miljoen euro: 7,5 procent minder dan in 2022. Niet alleen in de eigen havens, maar ook in de buitenlandse havens, vooral in Nederland, Denemarken en Spanje, werd minder verkocht.

2.620 ton

Inktvis spant de kroon als meest aangevoerde soort. Afgelopen jaar ging het om een vangst van 2.620 ton, wat 16 procent meer is dan in 2022. De totale omzet van de soort kwam in 2023 neer op 10,6 miljoen euro.

Tong, op plaats drie als meest aangevoerde soort (2.260 ton), vertegenwoordigt opnieuw bijna de helft van de gerealiseerde omzet van de Belgische visserij, namelijk 39,4 miljoen euro. Schol (2.314 ton) staat met een aanvoerwaarde van 7,3 miljoen euro op plaats drie.

Langoustines en garnalen

Verder in het rijtje van meest aangevoerde soorten: roggen, ponen, scharretong, zeeduivel, tongschar, haai, sint-jakobsschelp. Langoustines en garnalen zijn uit de top tien verdwenen. In 2023 werd er slechts 251 ton garnalen aangevoerd, dat is een daling met 77 procent ten opzichte van 2022.

Vis wordt vooral aangevoerd en verkocht in de havens van Zeebrugge en Oostende. De haven van Nieuwpoort heeft een beperkt aandeel in de Belgische zeevisserij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier