Ingrijpende metamorfose voor De Stationsput in Eernegem krijgt vorm

Dit zicht op de Stationsput zal in de toekomst ingrijpend veranderen. © foto Coghe
Redactie KW

De plannen liggen op tafel om van De Stationsput een knappe natuurspeeltuin met bijhorend wandelgebied te maken. Daarmee zet de nieuwe bestuursploeg het werk van de vorige voort. Tot en met 14 mei kunnen buurtbewoners echter nog hun bezwaren uiten bij de plannen, dus is het voorlopig onduidelijk op welke termijn alles gerealiseerd kan worden.

De huidige plannen slaan op een oppervlakte van 1,813 hectare en gaan over de transformatie naar een natuurspeeltuin en wandelgebied van een deel van de omgeving van De Stationsput. Het gaat over het huis gelegen aan de Statiebeekstraat nummer 8 tot aan het paviljoen van de vissersclub. Dat laatste wordt in de huidige plannen ongemoeid gelaten. Het huis met nummer 8 wordt ontmanteld en omgebouwd tot een fietsinrijpunt met een bijkomende brug naar de Stationsput.

De betonnen zitbank naast de vleermuiskelder wordt afgebroken en er komt een overkapping over de beek. In de Stationsput zou een landtong komen die een oppervlak van zo’n 1.200 vierkante meter zou innemen, ongeveer 30 meter lang in de Stationsput. De Statiebeekstraat zelf zou omgebouwd worden tot een karrenspoor.

Termijn nog onbekend

De nodige groenaanleg is natuurlijk ook voorzien, waarbij een 14-tal bomen zullen gerooid worden en nieuwe aangeplant. De pompentoren die vernieuwd wordt, maakt deel uit van een ander plan. Ook de plannen om ter hoogte van het huis met nummer 14 een eethuis te bouwen, zullen pas in een later stadium bekeken worden. “Het is inderdaad de voortzetting van de procedure die door het vorig bestuur werd ingezet”, weet eerste schepen Lieven Cobbaert (Liberaal 2018).

“De investering staat ook ingeschreven voor 750.000 euro, met realisatie in 2019. Maar omdat er daar ook een deel van door de provincie betaald wordt, moesten die daar natuurlijk ook hun zeg over hebben. Zo is het dossier een paar keer over en weer gegaan en werden aanpassingen aan de originele plannen aangebracht”, verduidelijkt Cobbaert. “Zo vroeg ook de vissersclub om in de landtong buizen te voorzien zodat de vissen daar zouden kunnen in schuilen tegen de aalscholvers. Het dossier heeft dus vertraging opgelopen en ik vraag me ook af of dit effectief wel dit jaar zal kunnen gerealiseerd worden. Na het openbaar onderzoek komt het op het bord van de politiek en dan kunnen we pas zien hoe ver we staan. Het is zeker ook niet de bedoeling om alles wat het vorig bestuur beslist heeft teniet te doen, maar eerst zien we wat er uit het openbaar onderzoek komt”, besluit Lieven Cobbaert.

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier