Ingetogen herdenking met kaarsjes voor verongelukt gezin: “Ze zijn nu sterretjes”

Zo'n 400 mensen kwamen samen om hun medeleven te betuigen. © SVE
Sabine Van Eynde
Sabine Van Eynde Medewerker KW

Er vond deze woensdagavond om 19.30 uur op het domein De Krekemeersen in Kortemark een ingetogen herdenking plaats voor Janick Andries, Janice Deraeve en hun 8-jarige dochtertje Maithé, die omkwamen bij het tragisch verkeersongeval in Ruddervoorde. Oorspronkelijk stond de wake gepland om 21 uur, maar burgemeester Karolien Damman vervroegde het tijdstip naar 19.30 uur. Zo’n 400 mensen kwamen samen om hun medeleven te betuigen.

Wat eerst een actie met 1.000 witte ballonnen had moeten zijn, werd op het laatste moment omgezet in een herdenking met kaarsjes, die symbool stonden voor de onschuld en het verloren leven van het gezin. De kaarsjes, aangestoken door de aanwezigen, straalden een boodschap van hoop en rouw uit in een serene sfeer die de diepe emoties van het publiek weerspiegelde. Opvallend was dat de directe familie van de slachtoffers niet aanwezig was bij de wake.

Diep geraakt

De herdenking werd georganiseerd door Pascale Viane en haar ex-partner Benny De Witte, die, ondanks dat ze het gezin niet persoonlijk kenden, zich geroepen voelden om iets te doen. Pascale, recent oma geworden, en Benny, met vijftien jaar ervaring als verpleegkundige op de spoed en MUG-dienst, waren diep geraakt door het verlies. Met dit gebaar wilden ze een lichtpuntje bieden in deze donkere tijd voor de familie.

Via sociale media werd een oproep gedaan om deel te nemen aan de herdenking en velen gaven gehoor. Benny deelde ook zijn frustratie over een firma die een muziekinstallatie enkel tegen betaling wilde aanbieden, ondanks het tragische verhaal. “Ik heb er dan maar zelf een gekocht”, aldus Benny.

In zijn toespraak benadrukte Benny de impact van het verlies en de kracht van samenhorigheid.

Immens verdriet

Een buurman van het overleden gezin, Domingo Cordy, deelde zijn gevoelens: “We zagen elkaar nog in Brugge waar we samen iets dronken. De volgende ochtend merkte de verpleegster, die me kwam verzorgen, op dat de buren nog niet thuis waren. Even later kwam de vader van Janice vertellen dat het hele gezin was omgekomen. Onbegrijpelijk. Mijn schoonzoon, die het ongeval zag op zijn terugweg van Meulebeke, vertelde het ons. Onze kleinkinderen vroegen nog waar Maithé bleef om samen te spelen. Ik antwoordde: ‘Zij is nu een sterretje’.”

Deze ontroerende woorden benadrukken het immense verdriet en de leegte die het verlies van Janick, Janice en Maithé heeft achtergelaten in de gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier