Inclusieve ontdek- en bewegingsroute ingewandeld: “Wat de anderen hier normaal zien, zien wij nu ook”

Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Milieu, Natuur en Landschap: “Het was voor ons een geschenk uit de hemel dat de vraag van de verschillende partners in dit initiatief kwam.” © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Zaterdag 29 maart werd de nieuwe inclusieve ontdek- en beweegroute in het Provinciedomein Bulskampveld in Beernem voorgesteld en ingewandeld.

De Provincie West-Vlaanderen, Licht en Liefde, het Vlaams Oogfonds, de CM Gezondheidsfonds, Gezonde Buurt en Gezond Leven sloegen de handen in elkaar om een toegankelijke route te ontwikkelen waar iedereen, valide en minder valide bezoekers ten volle kunnen genieten van de natuur en het erfgoed dat het Provinciaal domein rijk is.

De beweegroute is 2,3 kilometer lang. Langs de route zijn acht stopplaatsen voorzien, waar bezoekers via een QR-code of NFC-tag extra informatie krijgen over de natuur- en erfgoedwaarde van de plek. Bij elke halte is er ook een beweegopdracht voorzien, zodat bezoekers op een speelse manier kunnen bewegen en de omgeving actief beleven. “Het was voor ons een geschenk uit de hemel dat de vraag van de verschillende partners in dit initiatief kwam. We hebben het met beide handen gegrepen en vandaag zijn we dan ook trots om de Inclusieve ontdek- en bewegingsroute aan het provinciaal domein Bulskampveld toe te voegen en de route samen met onze partners voor te stellen”, vertelt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Milieu, Natuur en Landschap.

Toegankelijke natuurbeleving met voelboek

Daarnaast ontwikkelde Licht en Liefde een voelboek met reliëfplaten die weergeven wat er te zien is op de verschillende stopplaatsen. Dit boek biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om de omgeving op een unieke manier te verkennen. “Het initiatief sluit perfect aan bij het principe van Iniversal Design. We vertrekken vanuit de noden van mensen die leven in een wereld met vier zintuigen, zoals blinde en slechtziende personen, en maken het toegankelijk voor iedereen. Daarom ontwikkelden we met Licht en Liefde een tactiel infobord aan de parking, bordjes met QR-codes langs de route en een multisensoriële gids met NFC-chips en QR-codes die gemakkelijk toegankelijk zijn en een link leggen naar de audiobeschrijvingen”, vertelt Pieter Verstraete, netwerkdirecteur van Licht en Liefde bij de voorstelling.

Het voelboek is gratis te ontlenen in het Provinciaal Bezoekerscentrum Bulskampveld. Met deze initiatieven wil de Provincie West-Vlaanderen samen met haar partners inzetten op inclusieve recreatie en natuurbeleving, zodat werkelijk iedereen van de prachtige omgeving van Bulskampveld kan genieten. “Door deze nieuwe inclusieve ontdek- en beweegroute kunnen we als slechtzienden op een geheel nieuwe manier het provinciaal domein Bulskampveld ontdekken. Het leuke eraan is dat dit initiatief zowel toegankelijk is voor personen met als zonder beperking. Het voelt leuk aan om deze wandeling te maken en deze bewegingsroute biedt ons een totaal andere, nieuwe manier om te genieten. Wat de anderen hier zien, zien wij nu ook. Zeker met de vele bijkomende informatie die meegegeven wordt”, vertelt deelnemer Laure Casselman.

“Vaak zijn locaties niet laagdrempelig genoeg voor mensen met een beperking. Dat weerhoudt hen om te bewegen.”

“We weten dat bewegen voor mensen met een beperking of vermoeden van een beperking moeilijk is. Vaak zijn locaties niet laagdrempelig voor hun doelgroep, wat hen opnieuw weerhoudt om te bewegen of hen te activeren om te bewegen. We zijn blij dat we voor hen nu een optie hebben in het mooie Bulskampveld met een toegankelijke route voor rolstoelen en buggy’s, QR-codes, NFC-codes voor mensen met een visuele beperking, rustbanken, én ga zo maar door. De CM als sociaal ondernemer engageert zich voor sociaal innovatieve projecten en we zagen veel kansen met dit project. We hebben dan ook de stap gezet om ons te engageren voor deze mooie route en hopen dat het een positief effect heeft op de inwoners van zone WE40/WVL maar ook dat deze beweegroute later op andere plaatsen kan worden uitgerold in de provincie West-Vlaanderen of in andere provincies. Het zijn voorlopig nog toekomstdromen, maar hoe fijn is het niet om te kunnen blijven dromen”, besluit Katrijn Vanhoutte, Netwerkcoördinator CM-zones WE40 en Oostkust. De universiteit van Gent volgt nu 3 jaar dit project op, waarna het geëvalueerd zal worden en dan misschien navolging krijgt in andere provincies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content