IN KAART West-Vlaanderen blijft minst diverse provincie: hoeveel mensen met migratieachtergrond wonen er in jouw gemeente?

Nergens in Vlaanderen wonen er zoveel autochtonen als bij ons. © Pixabay
Phebe Somers

Mensen met een migratieachtergrond settelen zich het minst in West-Vlaanderen, dat blijkt uit recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Eén op zes inwoners van West-Vlaanderen heeft een buitenlandse herkomst. Daarmee zijn we de minst diverse provincie in Vlaanderen.

Van de 1.226.375 inwoners die onze provincie telt, heeft 16,3 procent een migratieachtergrond. Dat aandeel ligt nergens in Vlaanderen lager dan bij ons. Boven de taalgrens gaat het gemiddeld over 27 procent van de inwoners. (lees verder onder de grafiek)

In totaal spreken we over 199.619 mensen, die onder drie bevolkingsgroepen vallen. De kleinste groep is die van de niet-Belgen, zij staan ingeschreven in ons rijksregister – en zijn hier vaak zelfs geboren – maar bezitten de Belgische nationaliteit niet. Daarnaast heb je Belgen die bij de geboorte een buitenlandse nationaliteit hadden, maar intussen de Belgische nationaliteit hebben verkregen.

Tot slot heb je Belgen die al altijd de Belgische nationaliteit bezitten, maar één of twee ouder(s) hebben die wel nog een buitenlandse nationaliteit hebben of hadden. In 70 procent van deze gevallen gaat het over kinderen uit gemengde huwelijken, waarvan dus één ouder wel autochtoon is. Die laatste twee groepen zijn met andere woorden Belgen met buitenlandse roots.

Vooral uit Europa

Een vijfde van alle mensen met migratieachtergrond komen uit onze buurlanden, Frankrijk op kop met 12 procent. Een verklaring is dat er zeven West-Vlaamse gemeenten grenzen aan Frankrijk. Nog eens 35 procent van de West-Vlamingen met een buitenlandse achtergrond komen uit een ander Europees land. De overige 45 procent heeft genetische banden met landen van over de hele wereld. West-Azië en Noord-Afrika zijn de meest voorkomende herkomstgebieden. (lees verder onder de grafiek)

Zoomen we even in op onze 64 steden en gemeenten, dan zien we dat Menen, Mesen en Oostende het meest divers zijn. In Koekelare wonen er dan weer amper mensen met een migratie-achtergrond: 5,5 procent is niet-Belg of Belg met buitenlandse roots. (lees verder onder de kaart)

“Wij vangen – zoals de wet voorschrijft – wel degelijk asielzoekers op, maar we merken dat die mensen hier snel weer vertrekken. Ze wonen liever in grotere steden of gemeenten waar een grotere concentratie van mensen met een andere (geboorte)nationaliteit te vinden is”, meent burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) van Koekelare.

“Dat Vlaams Belang hier dan 30 procent haalde bij de verkiezingen, daar kan ik eigenlijk niet bij. Er wonen hier amper migranten en ze veroorzaken al zeker geen problemen.”

Lees meer over: