In Deerlijk staat niet iedereen achter de Rode Duivels: “Wij supporteren maandag voor de Slowaken”

Vlnr. Valentina Lams, Emmanuela Lams, Marta Valikova en Franky Lams. © MVD
Redactie KW

Drie van de vier gezinsleden ten huize Lams in de Waregemstraat supporteren maandagavond voor de Slowaken die het in het EK opnemen tegen onze Duivels. Papa Franky staat er alleen voor om voor de Duivels te opteren. Jenne, de vriend van Valentina, zal er maandag ook bij zijn maar die blijft neutraal.

Marta Valikova (54) woont sedert haar huwelijk, in 1998 met Franky Lams (51), in Deerlijk. “Bij mijn weten ben ik de enige Slowaakse in deze gemeente. Ik behoud de band met mijn geboorteland en reis er een drietal keren per jaar naar toe. De waarden van Slowakije draag ik blijvend mee en dat mijn nationale ploeg maandag tegen de Rode Duivels speelt, wordt iets bijzonders. Mijn man stopt vroeger op zijn werk voor de match. Samen met onze dochters Valentina (22), haar vriend en Emmanuela (18) zullen wij de match volgen.”

Voorafgaand staat maandag een Slovaaks etentje op het programma. Marta: “Telkens wij naar Slowakije op bezoek gaan, brengen wij o.m. een grote hoeveelheid diepgevroren worst mee. Die kunnen wij langs hier niet vinden. Het land is gekend voor zijn worsten. Ik denk dat er meer dan 100 soorten te verkrijgen zijn; elk dorp heeft zijn eigen typische worst. Verder staat er op het menu een Slowaaks bord met verschillende typische gerechtjes. Als drank een Slovaakse rode wijn en uiteraard een borrel sterke drank Demenovka of Sliouic.”

Dochter Valentina is fan van de Slowaken. “Ik ben graag op reis in Slovakije en geniet er van de natuur en de andere manier van leven. Ik spreek en lees de taal maar schrijven is niet mijn ding. Hun alfabet telt immers 46 letters. Het land komt op sportief gebied uit een sterke periode van de ijshockeyploeg. Voetbal is aan het groeien, maar ik blijf met de voeten op de grond dat het overleven van de eerste ronde op het EK een krachttoer zou zijn. Ik duim ten volle! Mijn sterspelers zijn Stanislav Lobotka, een middenvelder die bij Napoli speelt en ook Milan Skriniar, een verdediger bij Paris Saint-Germain.”

De Slovaakse vlag, met de handtekening van Peter Sagan, zal maandag aan de voordeur wapperen. Binnenin zullen de supporters een verschillend shirt dragen. Marta en Franky duimen voor hun eigen roots en Valentina en Emmanuela willen tekenen voor een gelijkspel. (MVD)