In de bibliotheek staat nu ook een tutjesboom

Dirk Desreumaux (links) en Kristof Mahieu naast hun kunstwerk. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Naar het voorbeeld van ondertussen al veel andere gemeenten staat er ook in de bibliotheek in Wervik een tutjesboom, vlakbij de peutercollectie. De tutjesboom moedigt kinderen aan om afscheid te nemen van hun fopspeen. De kinderen krijgen in ruil een boek als beloning.

De dienst jeugd en gezinnen en de dienst bibliotheek slaan de handen in elkaar om de lees- en taalvaardigheden bij gezinnen in Wervik te stimuleren. Uitgerekend tijdens de Week van de Opvoeding vond de onthulling van de Tutjesboom plaats en lanceerde men een vernieuwde actie rond Boekstart. “Via deze initiatieven willen we de drempel naar lezen, bibliotheekbezoek en informatie verder verlagen en geletterdheid en taalstimulering in gezinnen bevorderen”, zegt teamcoach Pieter Garreyn. De Tutjesboom is een opvallend nieuw initiatief, met dank aan Dirk Desreumaux en Kristof Mahieu van de technische dienst.

Boekstart

“De tutjesboom biedt een hartverwarmende mogelijkheid voor kinderen om afscheid te nemen van hun fopspeen. Kinderen die klaar zijn voor deze mijlpaal, kunnen hun tutje aan de boom hangen. Als beloning voor hun dappere stap vooruit, worden ze beloond met een leuk cadeautje. Dit kan telkens tijdens de bemande openingsuren van de bibliotheek”, vertelt Pieter. “Jaarlijks, rond de periode van Boekstartdag (telkens half mei, red.), worden de tutjes ‘geoogst’ en begint een nieuw seizoen van kinderen die afscheid nemen van hun tutje.” Na de officiële onthulling gaven al enkele kinderen hun fopspeen af. De kleine Marie nam zaterdag afscheid van haar tutjes en hing ze alle vier in de tutjesboom.

Boekstart wordt nieuw leven ingeblazen. “Ouders van baby’s ontvangen tijdens hun controle bij Kind en Gezin voortaan weer een pakketje met een knisperboekje, terwijl ouders van peuters bij Kind en Gezin een bon ontvangen om een boekenpakket op te komen halen in de bibliotheek. Deze aanpak stimuleert ouders niet alleen om voor te lezen aan hun kinderen, maar ook om lid te worden van de bibliotheek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier