Ilyas al drie maanden tevergeefs op zoek naar tandarts aan de kust: “Hij kan ’s nachts bijna niet slapen door de pijn”

Aicha Geryl doet een wanhopige oproep voor haar man Ilyas. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Aicha Geryl, een 34-jarige vrouw uit Nieuwpoort, is radeloos. Haar man, Ilyas Marito, lijdt al drie maanden aan ondraaglijke tandpijn. “Het is reeds twee maanden dat ik overal aan het bellen ben, tot in Roeselare en Ieper”, vertelt Aicha. “Mijn man zit al drie maanden met pijn in zijn tanden. Er is een tand die dringend moet getrokken worden, maar ik krijg nergens een afspraak.”

De situatie aan de kust is schrijnend, nergens kan je bij een tandarts terecht. Bij de meeste tandartsen is er een patiëntenstop, waardoor mensen zoals Ilyas niet geholpen kunnen worden. “Ik heb dan maar naar alle ziekenhuizen in de regio gebeld: Veurne, Roeselare, Torhout, Brugge. Nergens is er plaats, overal is er patiëntenstop! Ik vind dit onverantwoord,” zegt Aicha verontwaardigd. “Ilyas loopt hele dagen met pijn, hij kan niet meer normaal eten. Het is al zo ver gekomen dat ik iedere week naar de huisdokter moet voor antibiotica. Dat is de enige manier om de pijn enigszins te verlichten.”

Een systeem onder druk

Het probleem is wijdverspreid en diepgaand. “Normaal had hij een tandarts in Harelbeke, maar die is nu met pensioen,” legt Aicha uit. “Bij huisdokters is het hetzelfde probleem. Als je huisarts met pensioen gaat, sta je nergens meer. Het is onbegrijpelijk dat iemand met zoveel pijn nergens geholpen kan worden.”

Alternatieven in het buitenland

Het gebrek aan beschikbare tandartsen in België heeft Aicha en Ilyas gedwongen om naar alternatieven in het buitenland te kijken. “Wij gaan elk jaar op reis naar Marokko en zullen nu genoodzaakt zijn om daar naar de tandarts te gaan. In Marokko is het geen probleem, je kunt daar overal terecht. Hier in België is het niet te betalen,” zegt Aicha. “Ik heb mijn valse tanden in Marokko laten maken voor 200 euro, terwijl ik hier 15.000 euro moest betalen.”

Een wanhopige oproep

Aicha roept op tot verandering. “Er moet iets gedaan worden aan deze problematiek. Mijn ouders zitten met hetzelfde probleem. Mijn vader zoekt al drie maanden naar een tandarts. Het is gewoon onaanvaardbaar,” benadrukt ze. “Mijn man heeft nu al drie dozen antibiotica genomen, maar zijn lichaam wordt er gewoon resistent tegen. Hij neemt zoveel pijnstillers omdat hij ‘s nachts bijna niet kan slapen van de pijn.” Aicha sluit af met een dringende oproep: “Ik wil gewoon dat mijn man geholpen kan worden. Hij verdient het om zonder pijn te leven. Ik hoop dat iemand dit leest en ons kan helpen, want de situatie is onhoudbaar. Wie kan helpen mag contact opnemen met mij via aicha.geryl@hotmail.com.” (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier