“Ik maak altijd tijd om mensen te helpen”: bekende Diksmuideling ‘Meester Frank’ is van alle markten thuis
Vraag je in Diksmuide naar Frank Dewulf, dan krijg je steevast eerst een fronsend, denkend gezicht en daarna ‘Ah, maar dat is dan meester Frank die je bedoelt’. Meester Frank (76) dus, weduwnaar van Anita Cardoen, leerkracht in hart en nieren, wereldburger, reiziger, vrijwilliger, cultuurminnend, interesse in tal van zaken, iemand met een groot hart voor mensen en een brede interesse, kortom een veelzijdige man.
Frank Dewulf startte zijn loopbaan als leerkracht lager onderwijs in 1969 en ging met pensioen in 2000. “Ik gaf les in Keiem en Leke en deed ook de zorgverbreding voor alle scholen van Diksmuide, wat ik heel graag deed, want je kan zoveel betekenen voor de leerlingen. Mijn vrouw stond ook in het onderwijs en was al even gedreven”, vertelt Frank.
Frank en Anita genoten er samen van om andere horizonten op te zoeken en te proeven van de couleur locale. “Zo kochten we op een bepaald moment een appartement in Spanje. Om die koop rond te maken, hadden we uiteraard een notaris nodig. We zochten en vonden er een die de papieren in orde zou maken. Wij dus met een gerust hart naar huis om dan later terug naar Spanje te trekken voor de papieren die intussen klaar zouden zijn. Stel je onze verbazing en teleurstelling voor toen we daar aankwamen en onze notaris in de cel bleek te zitten. Op dat ogenblik stelde mijn vrouw dat het wel eens tijd werd om Spaans te gaan leren, wat ik dan ook deed. Intussen ben ik blij dat ik Spaans ken, want ik heb het al heel vaak kunnen gebruiken.”
Door zijn reizen, zijn brede interesses en zijn sociale aard maakte Frank al over de hele wereld vrienden.
Vakantieverblijven
“Ik werkte in Spanje als controleur van vakantieverblijven voor een Nederlandse firma. Dat doe ik nu nog altijd, maar nu vooral in Frankrijk. Ik controleer verblijven zoals hotels, vakantiehuizen en campings. Ik moet nazien of alles in orde is maar ook controleren of eventuele klachten van bezoekers gegrond zijn. Wie met zijn bedrijf in een gids komt, moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen”, gaat Frank voort. “Zo leerde ik via mijn vriendenkring in Barcelona ook enkele professoren uit Bolivia en andere landen kennen. Ik nodigde hen uit om onze streek te komen verkennen. Zo gingen ze ook op bezoek naar het VTI, nu ‘t Saam in Diksmuide, en werden ze op het stadhuis van Diksmuide ontvangen.”
“Wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”
Maar Frank ging zelf ook naar verschillende landen op bezoek zoals naar Mexico en Colombia, waar hij door bevriende universiteitsproffen werd ontvangen en die hij op zijn beurt uitnodigde bij hem thuis. “Sportjournalist Dario Horemheb Polo Guzman Mex en María Nuncia Medina Suárez, prof aan de universiteit del Rosario in Colombia, zijn maar een paar van hen. Toen ik naar Colombia ging, werd ik er met open armen ontvangen door prof María die me een rondleiding gaf. In Pina Palmera in Mexico bezocht ik met professor Leopoldo Guitierez een tehuis voor kinderen met een beperking waarvoor ik hier een liefdadigheidsconcert had opgezet. Ik hielp vele jaren mensen uit Ecuador die hier woonden met hun papieren in orde te brengen en in Mexico ging ik op bezoek in Casa Hogar, een tehuis voor straatkinderen voor wie ik ook een meerwaarde probeerde te betekenen.”
Lokale bevolking
“Iedere reis is een fantastische ervaring waarbij ik zoveel mogelijk in contact wil komen met de lokale bevolking, van hun gebruiken leer, hun natuur leer kennen en van hun cultuur geniet”, aldus Frank Dewulf.
Waar Frank ook komt, zet hij zich in voor het goede doel, zowel in België als in het buitenland. Naast controleur van vakantieverblijven is Frank ook nu nog altijd meester: hij geeft vrijwillig les aan mensen die hier van alle uithoeken van de wereld aankomen, denk maar aan vluchtelingen maar ook anderen, hij leert hen de taal maar ook de cultuur van ons land kennen. “In het kader van de integratie, want wanneer je de taal niet kent, kan je ook niet integreren”, duidt Frank.
Hij staat ook nog heel wat mensen bij met raad en daad, helpt hen met papieren invullen en zo meer. Zo wordt hij tijdens ons interview drie keer gebeld door mensen die zijn hulp nodig hebben. Telkens antwoordt hij vriendelijk en geeft meteen mee dat hij zo snel mogelijk bij hen zal komen. Ook dat is meester Frank: altijd tijd om iemand te helpen.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier