“Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging”: Maxim Esprit wordt nieuwe directeur van Prizma Campus VTI

Directeur Maxim Esprit: “We willen een warme thuis bieden voor leerlingen én leerkrachten.” © foto Frank
Redactie KW

Beitemnaar Maxim Esprit schippert momenteel volop tussen twee Izegemse scholen. Hij neemt eind deze maand afscheid van Prizma Heilige Familie en start begin oktober als kersvers directeur in Prizma Campus VTI. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe leerlingenpubliek, nieuwe leerkrachtenteam en alle andere nieuwigheden die op zijn pad zullen komen.

Maxim Esprit startte net zijn negende schooljaar in Prizma Heilige Familie. Hij kwam er aan het roer in september 2016 en neemt eind deze maand afscheid voor een secundaire school binnen dezelfde Prizma-groep.

Je trekt hier straks de schooldeur definitief achter je dicht, welk gevoel geeft dat?

“Het zijn echt wel gemengde gevoelens. Ik heb hier een hele mooie tijd beleefd met de kinderen, ouders en het fantastische team dat hier elke dag het beste van zichzelf geeft. Ik zal dat zeker missen. Ik kwam hier meteen in een warme school terecht en ik ben best blij met wat we allemaal konden verwezenlijken. Toen de opportuniteit zich voordeed om naar Prizma Campus VTI te trekken, heb ik die kans echter met beide handen aangenomen. Wat helemaal niet betekent dat ik hier weg wilde, ik kon er perfect nog een aantal jaar bij doen.”

Je trekt naar een technische school, heb je daar enige affiniteit mee?

“Toch wel. Voor mijn job als directeur hier was ik aan de slag als leerkracht techniek, godsdienst en geschiedenis in het Don Boscocollege in Sint-Denijs-Westrem. Ik heb dus al even kunnen kennismaken met het reilen en zeilen in het secundair onderwijs en dat beviel mij wel. Ik heb het gevoel dat ik – in vergelijking met negen jaar terug – met meer bagage start aan deze uitdaging en dat geeft mij wel vertrouwen. Het publiek is natuurlijk totaal anders, maar er zijn toch ook veel raakvlakken. Ik blijf aan de slag binnen een school die een dagelijkse werking heeft en ik blijf ook met mensen werken; ouders, personeelsleden en leerlingen. Hoewel die laatste natuurlijk van een andere orde zullen zijn, dat leeftijdsverschil zal zeker aanpassen worden.”

Je hebt hier op de Bosmolens heel wat verwezenlijkt op het vlak van infrastructuur, ben je daar trots op?

“Er is de laatste jaren heel wat veranderd, maar dat heb ik helemaal niet alleen gedaan. We zijn er samen in geslaagd om prachtige gebouwen vorm te geven en die ook in gebruik te nemen. Mijn opvolger Pascal Holvoet zal meteen het dossier over de ontharding van de kleuterspeelplaats vorm kunnen geven, dus de werken zijn hier nog niet gedaan. Een school moet blijven innoveren. Prizma Heilige Familie is een hele mooie, moderne school geworden en daar ben ik wel trots op, al is dat niet alleen mijn verdienste.”

Je trekt nu naar Campus VTI in de Italianenlaan. Wat zijn je verwachtingen daar?

“Ik heb de voorbije weken al de kans gehad om de mensen en de werking van de school beter te leren kennen. Bedoeling was initieel dat ik vanaf midden augustus volledig zou inlopen, maar dat is even anders gelopen doordat het moeilijker bleek om op de Bosmolens een opvolger te vinden.”

“De leerlingen zullen waarschijnlijk niet meer zwaaien als ze mijn bureau voorbijlopen”

“Intussen verdeel ik mij wat over twee scholen om dan begin oktober volop te kunnen starten. De mensen in het VTI zijn heel hartelijk en ik leer beetje bij beetje de school kennen. Ik ga verder op het elan van mijn voorganger Myriam Devriendt die op pensioen gaat en dan zien we wel wat de toekomst brengt. Ik heb alvast veel zin in die nieuwe uitdaging!”

Wat zal je het meest missen denk je?

“Ik ben er vast van overtuigd dat ik opnieuw in een warm team terechtkom. De leerlingen zullen uiteraard erg verschillen van de jongens en meisjes die ik nu dagelijks ontmoette. Dat zal een grote aanpassing zijn. Ik vond het altijd leuk om een klasje te zien passeren aan mijn bureau en dan alle kleutertjes te zien zwaaien. Ik vermoed niet dat de adolescenten van het VTI dat zullen doen… De manier waarop ik leerlingen aanspreek zal uiteraard ook helemaal anders zijn. Dat wordt sowieso een andere aanpak, maar dat raak ik wel gewoon.”

Heb je concrete plannen die je wil aanpakken binnen het VTI?

“We willen een warme thuis bieden voor leerlingen én leerkrachten dus daar blijven we zeker aan werken. In de komende jaren gaan we zeker verder aan de slag met de infrastructuur en zien we waar we met de site VTI naartoe willen. Er zijn diverse mogelijkheden en die moeten we nu in een duidelijk plan gieten.”

Zien ze jou nog nu en dan eens terug op de Bosmolens?

“Natuurlijk. Ik maakte intussen al kennis met mijn opvolger Pascal, we zaten al een paar keer samen. Als hij vragen of problemen heeft, weet hij mij zeker te vinden. Hij mag mij altijd contacteren. Ik blijf natuurlijk ook binnen de Prizmafamilie wat het makkelijk maakt. In oktober komt de pompoentocht van de Ouderraad er weer aan en daar schrijf ik mij ook zeker voor in. Ze zien mij hier op de Bosmolens zeker nog terug!” (MVW)

Maxim Esprit


Privé: Maxim Esprit is 38 jaar en woont in Beitem, Roeselare. Hij heeft een zoontje Vic (4).

Opleiding en loopbaan: Na zijn opleiding aan de Arteveldehogeschool in Gent werkte Maxim als leerkracht techniek, godsdienst en geschiedenis aan het Don Boscocollege in Sint-Denijs-Westrem. In september 2016 werd hij directeur van Prizma Heilige Familie op de Bosmolens. Vanaf oktober wordt hij directeur van Prizma Campus VTI.

Vrije tijd: Maxim is een fervent basketter.