“Ik gebruik geen suiker maar honing in mijn bier”: Imker en hobbybrouwer Dieter Deleu lanceert Biezoe

In het prieeltje in het park presenteert Dieter Deleu BIEZOE. © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

In het prieeltje in park Vanackere verblijft sinds kort weer een bijenfamilie. Die krijgt de goede zorgen van BEEING, het bedrijf van Dieter Deleu. Hij vertelt honderduit over koninginnen, feromonen, suikerslotjes en de Varroa-mijt. De magie van honing is nooit ver weg en dus ook aanwezig in het BIEZOE-bier dat hij als brouwer op de markt brengt.

Als master in de lichamelijke opvoeding was de ambitie van Dieter Deleu (46) om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten. Dat kon perfect bij de gemeente Wevelgem, waar hij tot 2019 diensthoofd was van de sportdienst. De liefde voor de bijen kwam pas enkele jaren eerder. “Ik zocht meer en meer de verbinding met de natuur”, legt Dieter uit. “Op jongere leeftijd trok ik met vrienden de natuur in, naar IJsland, Zweden en Noorwegen. En op een dag begon ik te imkeren.”

2 velletjes papier

Het bleef niet bij enkele bijenkasten in de tuin. De dreiging van de klimaatopwarming was de aanzet voor het oprichten van zijn bedrijf. “In 2018 schreef ik mijn business plan op twee velletjes papier”, zegt Dieter. “Het idee was om bedrijven op een positieve manier uit te nodigen om iets te doen voor de natuur. Hen kennis te laten maken met het bijenvolk, wat ze betekenen voor de natuur, maar meteen ook het fragiele verhaal van de bijenziekte dat hen bedreigt in hun voortbestaan. In ruil voor een vergoeding zouden geïnteresseerde bedrijven twee bijenkasten krijgen. De opbrengst van de honing kwam hen toe. Het was op dat moment puur idealisme, ik had nooit de bedoeling er mijn job van te maken.”

Varroa-mijt

Hij stuurde het idee op naar vijf bedrijven, drie reageerden positief. Daar werden de eerste bijenkasten geplaatst. De daaropvolgende maanden schreef hij nog meer bedrijven aan waarop steeds meer positieve reacties volgden. Uiteindelijk waren er 55 bedrijven die akkoord gingen om in de lente van 2019 twee bijenkasten op hun terrein te plaatsen. Het moment waarop Dieter een eenmanszaak startte en een loopbaanonderbreking vroeg bij zijn werkgever. Dat seizoen was het dus razend druk. In 2021 kwam Korneel Claeys, neef van zijn vrouw, erbij, en werd de eenmanszaak een vennootschap. Momenteel zijn er 114 bedrijven, goed voor zowat 230 bijenvolken verspreid over het Vlaamse land.

“Er hoort een mooi glas bij in de vorm van een bijentros”

“Jaarlijks stelden we heel veel bijensterfte vast, een heel actueel probleem, overigens”, vervolgt Dieter.

“Dat komt vooral door de Varroa-mijt, een parasiet die zich voortplant op het broed van honingbijen. Samen met de Universiteit van Gent en Honnybee Valley, bekijken we welke bijen het sterkst zijn om de Varroa-mijt te verdrijven. Ik doe de testen in het veld, Honeybee Valley onderzoekt de genetische eigenschappen, op zoek naar de bijen met de beste genetische eigenschappen.”

Biezoe

BEEING bezorgt elk deelnemend bedrijf 15 kilogram honing. De voorbije jaren bood Dieter een gin of granola aan op basis van honing. Dit jaar kunnen ze ook kiezen voor een bier, BIEZOE.

“Ik was al hobbybrouwer, die opleiding volgde ik in 2022 bij Syntra. Mijn recept voegt geen suiker toe, wel honing. De voorbije twee jaar heb ik het bier verder geperfectioneerd en voorgesteld aan de deelnemende bedrijven. Die waren, net zoals ik, heel enthousiast. Dus besloot ik een stap verder te gaan en het breder op de markt te brengen.”

De horeca

Het bier is inderdaad een succes, BIEZOE wordt ondertussen verdeeld in cafés zoals Cultuurcafé De Barriere, Uit De Kom en Brasserie Bergelen, winkels zoals de Famiflora, restaurants zoals Bistro Marie Jo en ‘t Verloren schaap, deze zomer in museum Abby of supermarkten zoals De Spar in Wevelgem. Het bevat 7,5 volumeprocent alcohol, de ingrediënten zijn water, gerst mout, hop, gist en honing. Er hoort een mooi glas bij in de vorm van een bijentros zoals die voorkomt in de natuur.

Bezoeken

Een dergelijke tros hangt in een van de prieeltjes in het park Vanackere. Een eerste poging enkele jaren terug om er een bijenfamilie in onder te brengen, mislukte. “De bijen waren nerveus omdat ze de uitgang niet vonden”, legt Dieter uit. “Nu hebben we de ramen dichtgemaakt, de in- en uitgang is voor hen nu heel duidelijk. Je merkt dat ze rustig zijn, ze werken naarstig voort en je ziet de bijentros groeien. Nu zijn er zowat 15.000 bijen, als ze volgende winter overleven kan dat aangroeien tot 40.000. Het nadeel is dat je de bijen nu van buiten af niet aan het werk ziet, maar wie weet in de toekomst kunnen we korte bezoeken organiseren om de bijen te bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise