“Ik ga er nog tien jaar bij doen”: Maria Maddelein uit Gistel blaast 105 kaarsjes uit

Maria Maddelein heft het glas op haar 105de verjaardag. © Peter Maenhoudt
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Maria Maddelein doet er weer een jaartje bij: de kranige dame is zo maar eventjes 105 jaar oud. Of jong, want blijkbaar is ze bij momenten niet te houden. De verjaardag werd zondag 20 oktober groots gevierd in Hoevehotel Ter Haeghe. En wij waren erbij.

Maria zag het levenslicht in 1919 in Noord-Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten haar ouders naar het noorden van Parijs. Op de terugweg, in Croix nabij Lille, werd ze geboren. Haar ouders, afkomstig uit Ieper, hadden een aannemersbedrijf en speelden een belangrijke rol bij de wederopbouw van de stad na De Groote Oorlog. Via de jeugdbeweging leerde ze haar latere man kennen, Andries Desplenter uit Gistel. Toen ze in 1947 trouwden, gingen ze er ook wonen.

Rijschool

Het koppel had een groothandel in voedingswaren. Daarna was Andries in de jaren 1970 stichter van de eerste VAB-rijschool in Gistel en Oostende. Na zijn overlijden in 1980 zette Maria zelf de school een tijdje voort. “Papa is helaas veel te vroeg overleden, maar mama heeft de rijschool zelf een tijdlang voortgezet. Ze heeft dus een pak Gistelnaars leren rijden (knipoogt). Ook ik ben in de rijschool gestapt om inwoners de kneepjes van het autorijden aan te leren”, geeft dochter Rita (74) mee. Maria zag een ferm stukje van de wereld en ging op 89-jarige leeftijd nog naar de Elzas op reis. Intussen woont ze in bij Rita in deelgemeente Snaaskerke. “Een rusthuis zou haar absoluut geen deugd doen. We stellen het samen prima.”

“Mama drinkt nog elke dag haar glaasje wijn en smult nog elke dag een praline naar binnen” – Dochter Rita

105 jaar worden, dat laat je niet zomaar passeren. In Ter Haeghe werd een groot feest ingericht. Maria ontving de gasten als een koningin in op haar troon. Een voor een passeren de feestvierders om haar alle geluk te wensen. En net nu dreigde dochter Rita (74) het feest missen. “Och, ik maakte een pijnlijke valpartij, liep averij aan de heup op en revalideer in het ziekenhuis. (lacht) Tja, mama is op haar gezegende leeftijd meer mobiel dan ik nu. Ik ben blij dat ik toch even het ziekenhuis kan verlaten om erbij te zijn. Ik wil dan ook dokter Koen Hendrix van de dienst Orthopedie van het AZ Oostende bedanken. Maar het feest draait om haar, natuurlijk.”

“We zijn hier al drie maanden mee bezig: de lijst met genodigde opstellen, uitnodigingen maken en drukken, de maaltijden bepalen. We regelden een violist en bloemstukken. Het feest kreeg – hoe kan het ook anders – de verkiezingen als thema. Zo werd een tafel omgedoopt tot het Ministerie van Gepensioneerden, waar onder meer Maria mocht aanschuiven”, lacht Rita.

Brief van koningshuis

Hans Maddelein, neef van Maria, nam de organisatie van het feest mee op zich. “Het is best druk, maar het is mooi. Mijn papa, broer van Maria, overleed afgelopen juli op 95-jarige leeftijd. Mooie leeftijden behalen, zit dus in de familie. Maria heeft daarnet gezegd dat ze er nog eens tien jaar zal bijdoen.”

De ijstaart was versierd met foto's uit de oude doos.
De ijstaart was versierd met foto’s uit de oude doos. © Peter Maenhoudt

Een brief van het koningshuis werd op grote ogen onthaald. En een pakkend hoogtepunt volgde toen een ijstaart werd geserveerd waarop drie foto’s van Maria pronkten van toen ze jong was. Enkele aanwezigen hielden het niet droog. “Haar leven leest als een geschiedenisles”, sprak schepen Ann Bentein in haar speech. “Van de tumultueuze jaren van de Tweede Wereldoorlog tot de uitrol van het trein- en autoreizen, het vliegtuig, de telefoon… In 105 jaar heeft ze zoveel levens geraakt als moeder, grootmoeder, vriendin en mentor.”

Genieten

Bentein vroeg zich in haar toespraak af wat het geheim is om ouder te worden dan honderd jaar. “Het zal wellicht nooit ontrafeld worden.” Hoewel? “Mama drinkt nog elke dag haar glaasje wijn en smult nog elke dag een praline naar binnen”, knipoogt Rita.

En Maria zelf? Die straalde. Ze leek onder de indruk te zijn van alles en iedereen, maar genoot in stilte. “Dit is genieten. Ik heb zoveel volk en zo’n feest nooit verwacht. Dit raakt me, echt. Ik ben toch een klein beetje overdonderd.” Dochter Rita beaamt: “Dit is toch een beetje emotioneel, hoor. Maar mama doet dat goed.”

Maria met haar dochter, familie en genodigden op het feest.
Maria met haar dochter, familie en genodigden op het feest. © Peter Maenhoudt
Lees meer over: