“Ik ben een duurzaam label”: Zevekootse STN.bags van Stien Vandecasteele viert jubileum met groot feest

Stien Vandecasteele maakt allerhande lederwerken met restjes leer. “Ik ga nooit nieuw leer aankopen.” © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Van een leuke verjaardag gesproken. Stien Vandecasteele (34) blaast met haar STN.bags tien kaarsjes uit. De onderneemster maakt in haar atelier in Zevekote handtassen, portefeuilles en allerlei accessoires met duurzaam leer. “En te denken dat ik altijd lingerieontwerpster wou worden”, blikt Stien fier terug.

We maken even een sprongetje terug in de tijd. “Creatief bezig zijn, zit in de familie”, opent ze. “M’n twee oma’s waren naaisters, mama kan ook prima met naald en draad overweg, papa is tuinarchitect en opa schrijnwerker. Ikzelf wist al op m’n 14 jaar dat ik iets in de mode wou gaan doen. Ik droomde er eigenlijk van om lingerie te gaan ontwerpen”, opent ze. Na haar bacheloropleiding Mode aan de Gentse School of Arts wou Stien zich als prille twintiger verder specialiseren. “Bij Syntra vond ik een geschikte cursus, maar helaas ging die niet van start omwille van te weinig inschrijvingen. Uiteindelijk verwezen ze me door naar een andere richting, die van marokijnbewerking. Ik moest even wennen aan het idee om m’n oorspronkelijke dromen minstens even te laten varen, maar lederbewerking bleek achteraf liefde op het eerste zicht te zijn. Het handwerk, voeling met het materiaal… het klopte allemaal. Ik deed vervolgens stage bij bekende huizen als Annelies Timmermans en Delvaux om me verder te specialiseren en verdiepen. Van het een kwam dus het ander en startte ik in bijberoep, eerst in Oudenburg – nota bene in de slaapkamer bij m’n ouders thuis – en intussen zo’n acht jaar in een eigen atelier in Zevekote.” En kijk, intussen is Stien zelf ook lesgeefster lederbewerking bij Syntra. “Lingerie ontwerpen? (lacht) Misschien ooit nog, maar eigenlijk is dat idee destijds vrij snel uit het hoofd gegaan. Door de combinatie van zelf ontwerpen en lesgeven heb ik nog weinig avonden vrij.”

Eigen droomstuk

Onder de naam STN.bags maakt ze nu knappe en praktische handtassen, portefeuilles, reistassen, kaarthouders en allerlei accessoires. Ook voor herstellingen en retouches kan je er terecht. Misschien nog het mooist van al: je kan er ook je eigen droomstuk van a tot z realiteit laten worden. “Wat ik ook doe, ik gebruik enkel rest- of recuperatieleer, of overstocks. Ik ga nooit nieuw leer aankopen. Daarom: ik ben een duurzaam label. Waar ik ook mee aan de slag ga, zijn zogenaamde ‘vergeten’ stukjes leer, lapjes die ergens in de hoek van een kast zijn beland. Soms willen mensen ook items van overleden dierbaren laten herwerken, net als gedemodeerde stukken of tassen waarmee ze zodanig vergroeid zijn, maar helaas versleten geraken.” Ook maatwerk is dus een optie. “We gaan samen aan tafel zitten om tot het ideale ontwerp te komen. Mensen kunnen dan foto’s meebrengen en alle andere mogelijke info die maar kan helpen. Alle gesprekken vinden steeds in het atelier plaats zodat de klant een idee heeft van de stijl en wat ik precies doe.” Elke zaterdag kan je het atelier vrij bezoeken, op andere dagen dien je een afspraak te maken.

Mooie verjaardag

Tien jaar bestaat haar label nu dus al. “Een mooie verjaardag”, beseft Stien. “Op zaterdag 8 juni vieren we feest in Oudenburg om iedereen te bedanken die ervoor gezorgd heeft dat dit al tien jaar een succes is. Iedereen is uitgenodigd om te komen meevieren van 10 tot 18 uur in de Paddegatstraat 13. Er zullen heel wat nieuwe creaties te zien zijn. Ook producten van collega-ondernemers mogen niet ontbreken, zoals juwelen van Ann Zwaenepoel, wenskaarten van Marloes Zwaenepoel en haar Studio Zwoane, en de sokken van Peppersocks van Sofie Desender. Er is een bar en uiteraard heel wat extra’s voor de klanten.”

Pop-up

Om het merk nog wat extra bekend te maken bij het grote publiek vindt er ook nog een pop-up plaats in het centrum van Brugge. Van 20 tot 30 juni in de Oude Burg, als onderdeel van MKRS@thecity vind je de collectie van STN.bags samen met Keer.ceramics, aan de achterzijde van het belfort.

Alle info: www.stnbags.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier