Iedereen positief na heropstart Veurnse markt: “We krijgen dat virus wel klein!”

Schepen Guido Hoste (rechts) op de Veurnse markt. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De eerste Veurnse vrijdagmarkt sinds de lockdown ziet er anders uit, maar zowel de marktkramers als de bezoekers hebben alleen maar lof voor de aanpak van het stadsbestuur.

De 50 toegelaten standhouders staan niet op de Grote Markt, maar hebben hun kramen op ruime afstand van elkaar opgesteld in de Lindendreef, Sporkinstraat en Boterweegschaalstraat. Stadsmedewerkers houden een oogje in het zeil of de bezoekers wel het aangegeven eenrichtingsverkeer volgen. Bij elk van de vijf ingangen krijgt elke bezoeker een circulatieplan met indicatie van alle marktkramen mee. Iedereen wordt vriendelijk verzocht om even de handen te ontsmetten. De ploeg van de technische dienst heeft voor elk kraam fluogroene bollen op het wegdek gespoten met de boodschap ‘wacht hier’. Bezoekers wachten er gedisciplineerd hun beurt af, op 1,5 meter van elkaar.

Grote aanpassing

Johan Baert van ‘t Bakkerijtje in Ramskapelle (Nieuwpoort) is ontzettend blij dat hij zijn klanten weer kan bedienen: “Ik sta hier al 36 jaar op de markt in Veurne met mijn gebak! En ik doe mijn stiel met hart en ziel. Ik werk 7/7, want ik bak ook alles zelf. Mijn specialiteit zijn mijn ‘bokkenpootjes’. Ja, ik heb hier zeker een trouw cliënteel… Maar als je respect toont voor de mensen en je verkoopt goeie marchandise, dan komen ze graag terug! De voorbije weken heb ik gelukkig mijn winkeltje in Ramskapelle kunnen openhouden, maar het scheelt natuurlijk enorm in omzet. Want ik kon natuurlijk ook niet naar mijn andere vaste markten in Staden en Eernegem. Het is een aanpassing, maar je merkt dat de mensen blij zijn dat ze weer naar de markt kunnen komen. En ze zullen deze nieuwe aanpak wel snel gewend zijn. Hoed af voor Stad Veurne, die dit geweldig goed heeft georganiseerd!”

Alles is perfect georganiseerd, de bezoekers hebben ruimte om aangenaam te wandelen en te winkelen – Nathalie Geldof

Ook Nathalie Geldof en haar mama Luts van Vosges-Kaas uit Beerst (Diksmuide) zijn heel blij met de aanpak van Stad Veurne. “Alles is perfect georganiseerd, de bezoekers hebben ruimte om aangenaam te wandelen en te winkelen…” zegt Nathalie. “Onze familiezaak, gespecialiseerd in ambachtelijke kazen, bestaat al sinds de jaren ’50, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt… Tijdens de lockdownperiode hebben we wel bestellingen gehad, maar dat maakt het verlies niet goed. Het is echt een enorme financiële aderlating. Maar we zijn blij dat we eindelijk weer kunnen heropstarten.”

Handgel en mondmaskers

“Maandag zorgde minister Crevits al even voor een opsteker op de markt in Diksmuide. We besteden zelf ook extra aandacht aan de hygiëne: we voorzien zelf handgel voor de klanten aan ons kraam en we geraken intussen wel gewend aan het dragen van mondmaskers. Als we allemaal ons best doen om de veiligheids- en hygiënemaatregelen te respecteren, dan krijgen we dat coronavirus wel klein!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier