Iedereen enthousiast over ‘Lente in de tente’: Zandvoorde maakt kennis met nieuw concept

Op Zandvoorde staat tot de herfst een nomadentent naast ontmoetingscentrum ‘t Kasteeltje. En daar is iedereen zeer tevreden mee. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op Zandvoorde staat tot de herfst een nomadentent naast ontmoetingscentrum ‘t Kasteeltje. “We werken samen met de plaatselijke handelaars en verenigingen, maar ‘Lente in de tente’ staat open voor iedere wijkbewoner”, zegt een schepen Maxim Donck (N-VA). Het wordt mogelijks uitgebreid naar andere wijken.

“Uit onze analyse blijkt dat Zandvoorde een van de wijken is met de jongste populatie, maar dat er tegelijk voor jongeren niet zoveel mogelijkheden zijn om samen te komen”, zegt schepen voor Samenleven Maxim Donck. “De nomadentent is er voor alle leeftijden. In samenwerking met de plaatselijke horeca komen er activiteiten, we zullen er ook zelf organiseren en iedereen die dat wil kan samenkomen onder de tent. Voor grotere activiteiten vragen we dat er een aanvraag gebeurt bij de stad.”

Ook stadsmarinier Jan Dhondt bevestigt: “Uit een bevraging van jongeren bleek dat ze nood hadden aan een eigen plek waar ze vrienden kunnen ontmoeten. Nu komen ze samen in bushokjes. Het was niet haalbaar om stadsgebouwen te openen omdat je dan steeds personeel moet voorzien. Het initiatief staat ook open voor wijkbewoners die willen samenkomen. Drank moeten ze zelf voorzien, barbecueën is verboden en voor grotere activiteiten met muziek moet men een aanvraag doen.”

Op 12 juli van 17 tot 21 uur wordt alvast een gezelschapsspellenavond georganiseerd. Als de tent op Zandvoorde een succes is, wordt het initiatief mogelijk uitgebreid naar andere wijken. “Op voorwaarde dat er geen hinder is voor de buren.”

Positieve reacties

Regen speelde de opening vrijdagavond parten, maar dat zorgde wel voor een gezellige sfeer in de tent. Chantal Meganck zorgt als pleinmaker voor verbinding tussen bewoners van de sociale huisvestingsmaatschappij en het leven op de wijk. “Het is goed dat er meer mogelijkheden zijn. Er was vroeger skate-infrastructuur, maar nadien werden de jongeren wat vergeten. Ik zal deze plek in elk geval promoten.”

Ook Els Reynders is voorstander: “Soms wil je met buren of mensen van het oudercomité van de school ergens samenkomen. Nu kan dat op deze gezellige plaats. Je zit in openlucht en er is bescherming tegen regen. Het is een vrijblijvend initiatief, maar wordt wel erg gewaardeerd. Ik zal hier zeker komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier