Ichtegem: “Dit is een opsteker voor het hele bestuur”

Centraal tussen de kinderen herkent men Inge Spillier. "Het badmintonveld en de kinderen zijn zowat mijn tweede thuis." (Foto MVI)
Redactie KW

Inge Spillier werd door onze lezers verkozen tot dé Krak van Groot-Ichtegem. De dame die badminton in- en uitademt is verrast maar heel blij met haar titel, maar meer nog geniet ze van het feit dat ze meteen de hele badmintonfamilie kan laten meevieren.

Zondagmorgen, halfelf. De wekelijkse familietraining in de Eernegemse sporthal De Klokkenput zit erop. De hele badmintonfamilie van trainers, ouders en hun kinderen trekt richting time out, voor een gezellige familiale babbel. Ook Inge, haar zus Ilse en haar vader Noël.

Clubgevoel

“Alles begon 25 jaar geleden toen mijn ouders zich voor een initiatie badminton inschreven; dat was een initiatief van de sportdienst. Het viel zo goed mee, dat mijn vader met een badmintonclub startte. Hij werd de eerste voorzitter. Vandaag telt onze vereniging 200 leden, van wie 120 jeugdspelers. Ik ben verantwoordelijk voor het jeugdteam, wat inhoudt dat ik de hele jeugdwerking ondersteun”, start Inge het verhaal van Sportif Eernegem. “Wat wij in onze club heel belangrijk vinden, is dat er, niettegenstaande badminton een individuele sport is, wij toch ergens een clubsfeer willen creëren. Dat doen we door op zondagmorgen een familietraining te organiseren. Verder plan ik ook activiteiten buiten de club, zoals samen gaan zwemmen of bowlen, en in de herfstvakantie gaan we op badmintonkamp. Vijf dagen lang samen leven en sporten scherpt de samenhorigheid aan.”

Twee keer per week traint Inge ook nog U9 en de U11, het is te zeggen, ze coacht de spelers, zoekt trainers, gaat mee naar wedstrijden, want dit zijn twee competitiegroepen die in het KW-cup-tornooi aantreden. Ze is ook nog coördinator van ‘Multi move’ voor kinderen van vier tot acht jaar, waarbij de basissportvaardigheden spelenderwijs aangeleerd worden. En vier keer per jaar zijn er de integratieprojecten, waarbij jongeren uit het type I- of type II-onderwijs, samen met de Sportif Eernegem-spelers een training volgen. “Naar verantwoordelijkheid toe vind ik zo’n initiatief voor onze eigen spelers heel belangrijk. Ze moeten beseffen dat hun sport er voor iedereen is.”

Vrijwilliger

“Minstens even belangrijk vinden wij het vrijwilligerswerk dat wij als bestuur voor de Eernegemse jeugd doen“, gaat Inge verder. “Iedereen, van groot tot klein, willen we leren dat je als persoon zoveel rijker wordt door vrijwillig iets voor een ander te doen. Daar ontstaat samenhorigheid en vriendschap. Dit geef ik ook aan mijn zonen door.”

“Als ik niet op het veld, tussen de spelers sta, ben ik ongelukkig”

Alsof dit nog niet genoeg is, werkt Inge nog voltijds en is ze coördinator van de kinderoppasdienst van de Gezinsbond. Vanwaar haalt ze al die energie? “Als ik niet tussen de spelers sta, voel ik mij ongelukkig. Bovendien werk ik heel graag met kinderen. Van nature ben ik positief ingesteld en ik kan altijd op de steun van mijn gezin rekenen.”

“Nadenken over een badmintontempel?”

Een Krak zoals Inge bewijst de gemeenschap een dienst. Concreet komt het erop neer dat ze door haar inzet toch zowat 120 kinderen laat sporten en tegelijk van straat houdt. Een club met 200 leden mag af en toe toch wel eens op de gemeente een beroep doen? “Wij hebben een heel goede band met het gemeentebestuur. Bovendien, je kan altijd klagen en zagen, maar zo zitten wij niet in mekaar. Wij zien alles van de positieve kant. We hebben een heel goed bestuur, een groot netwerk van spelers, ouders, trainers… Als er problemen zijn, lossen we die vaak zelf op. We hebben nog nooit veel aan de gemeente gevraagd. Vorig jaar vroegen we nieuwe netten, en die kregen we onmiddellijk. Als we dan toch een opmerking hebben, dan gaat het over de verwarming, de douches, het warm water in de sporthal. Dit probleem raakt maar niet opgelost. Misschien moet de gemeente ook eens nadenken over een badmintontempel, iets à la Mister V-arena (lacht, red.). Door het succes moeten we een ledenstop inlassen. We hebben gewoon de ruimte niet om iedereen te laten badmintonnen. Dat is toch jammer. Dus een extra sporthal zou welkom zijn.”

“Het grote succes hebben we te danken aan onze visie op de badmintonsport“, vindt Inge. “Bij ons kan iedereen terecht. Wij zijn een club met een hart, ook voor wie niet de grote sportvedette is. We proberen een gezond evenwicht te vinden tussen recreatief en competitief aan sport te doen en dit geldt zowel voor de jeugd als voor de volwassenen.”

Verder hoor je Inge geen kwaad woord over haar gemeente zeggen. “Ik ben hier opgegroeid, in een positief ingesteld, sociaalvoelend gezin, en dat geef ik ook aan mijn gezin door. Eernegem is een dorp waar iedereen mekaar kent, al besef ik wel dat het veel met mijn karakter en engagement te maken heeft. We hebben alles wat we nodig hebben, een bibliotheek, sportcentrum, scholen, winkels… Er worden feesten en evenementen georganiseerd. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten verhuizen.”

Bio Inge Spillier

Privé

Inge (43) is afkomstig van Eernegem, woont samen met haar man Dirk Creyf en de zonen Arne (18), Wout (16) en Joren (12) in de Stokerijstraat in deelgemeente Eernegem.

Opleiding en beroep

Ze studeerde orthopedagogie (bachelor) en werkt deeltijds als contextbegeleider in Het Anker in Sint-Andries, deeltijds bij ondersteuningsnetwerk.

Vrije tijd

Nagenoeg alle vrije tijd gaat naar badmintonclub Sportif Eernegem. Ze was er 25 jaar geleden bij toen haar vader de club oprichtte. Inge is verantwoordelijk voor de jeugdwerking. Verder is ze verantwoordelijk voor de kinderopvangdienst van De Gezinsbond.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak