Hype-O-Dream huurt zeker zes jaar terrein in Waregem van boer Thierry Cool: “Kippenvel”

Thierry Cool maakt het festivalterrein in de Weymeerschen feestklaar. © HDV
Redactie KW

Voor het eerst verhuist het dancefestival Hype-O-Dream van de hippodroom naar het weiland gelegen aan de hoek van de Oosterlaan en de Zultseweg. Spilfiguur van Hype-O-Dream 2.0 is boer Thierry Cool (43). Hij heeft een overeenkomst met de organisatoren en stad Waregem voor de komende zes jaar.

De stad betaalt 16.872 euro om de grond van Thierry Cool te gebruiken. “Eind vorig jaar werd ik gecontacteerd door stad Waregem”, vertelt Thierry Cool, eigenaar van de weide van negen hectare.

“Ze waren op zoek naar een alternatief toen vorig jaar bleek dat de hippodroom uit zijn voegen barstte en er voor het festival geen uitbreiding mogelijk was. In de cirkel rond de ringweg is er eigenlijk niet veel groen. Daardoor kwamen ze bij mij terecht. Het terrein is erg in trek omdat het heel veel troeven heeft. Het ligt dicht bij het station, het ziekenhuis, de politie, de brandweer en de snelweg. Stad Waregem huurt de weide van half juni tot half september. Ze willen de weide ook (laten) gebruiken als parking voor het festival W-Fest (15 tot 18 augustus) en als parking voor Waregem Koerse (27 augustus).”

Ik bouwde een prachtige poort aan de ingang die na het festival gewoon blijft staan

De samenwerking is voorzien voor de komende zes jaar. Thierry heeft een apart contract afgesloten met de organisatoren van Hype-O-Dream om de festivalweide klaar te maken voor de grote dag. “Het terrein ‘festivalproof’ aanbieden, vraagt heel wat inspanningen. Zo moet het lange gras ten laatste twintig dagen voor de opbouw geoogst zijn. En alles moet ‘uitwerpselenvrij’ zijn.”

Speciale machine uit Amerika

“Voor de veiligheid heb ik de weide-afsluiting verwijderd en ik snoei de 600 meter lange beukenhaag een paar dagen voor het festival. De randen worden extra gemaaid en de bomen worden extra gesnoeid. Tijdens de opbouw wordt het gras om de vijf dagen gemulcht. Ik kocht daarvoor een speciale machine in Amerika.”

Ook het opruimen en eventueel herstellen is voor Thierry. “Het weer is een allesbepalende factor”, verduidelijkt hij. “Als het een paar dagen veel regent, wordt de weide herschapen in een modderbad. Opkuisen wordt dan heel moeilijk en mogelijk moet het gras dan opnieuw worden ingezaaid. Er mag werkelijk niets achterblijven na de opkuis. Het jongvee kan niet zelf filteren wat ze wel en niet mogen eten. Een scherf van een blikje kan fatale gevolgen hebben. In onze deal met een Nederlands topmelkveebedrijf staat zwart op wit dat dieren in geen geval mogen sterven aan de gevolgen van het eten van restafval. Tijdens het festival zelf blijven ze op stal staan en hebben ze van het lawaai geen hinder.”

Zelf genieten

Thierry heeft wat met festivals. “Ik heb nu inderdaad speciale machines om festivalweides te reinigen”, verduidelijkt hij. “Zo werkte ik al voor het zandsculptuur in Blankenberge en was ik medewerker voor het ijssculptuurfestival in Nice.”

“Nu kan ik helpen om Hype-O-Dream verder uit te bouwen. Het geeft me enorme voldoening om iets te kunnen betekenen voor de festivalgangers. Bij de onderhandelingen heb ik geen gebruik gemaakt van sociale media. Pas toen alles in kannen en kruiken was heb ik het wereldkundig gemaakt. Zo zit ik nu éénmaal in elkaar.”

Thierry is met zijn familie en vrienden uitgenodigd door de organisatie van Hype-O-Dream. “Natuurlijk zal ik gaan”, glundert hij. “Ik hoef de wagen niet te nemen of in de file te staan. Ik wandel ernaartoe. In mijn eigen achtertuin en in de natuur dergelijke zaken mogen beleven, bezorgt me kippenvel. De festivalgangers komen het terrein op via een prachtige poort aan de ingang. Die bouwde ik in opdracht en in samenwerking met de organisatoren. Die blijft na het festival gewoon staan.”

Thierry is zaakvoerder van het bedrijf Farmco, een samenvoeging van Farm (boerderij) en een deel van zijn familienaam (Cool). Het is gespecialiseerd in fokkerij, akkerbouw en loonwerkzaamheden. De fokkerij focust zich op jongvee van vier maanden oud tot twee jaar. De dieren verblijven in een goed uitgerust gebouw. Ze kunnen zich borstelen in de ‘toilettage’. Een robot zorgt ervoor dat het eten op tijd op de juiste plaats komt. Geautomatiseerde ventilatie voorziet het juiste klimaat. (Philippe Peers)

“Hopen op 22.000 festivalgangers”

De verhuis van de hippodroom naar de Weymeerschen zorgde bij de organisatoren op geen enkel ogenblik voor enige ongerustheid.

“De ticketverkoop loopt als een trein”, geeft mede-organisator Stijn Meert ons mee. “We zijn aangenaam verrast dat iedereen vol lof is over de nieuwe locatie. We zijn dan ook heel tevreden dat we hetzelfde aantal of zelfs meer festivalgangers zullen mogen begroeten. Opnieuw 22.000 festivalgangers zou een formidabel resultaat zijn. Op de dag zelf kunnen er zeker nog kaartjes gekocht worden”, aldus de ex-voetballer van SV Zulte Waregem. (PPW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier