Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Katrien Van Opstal besloot een jaar geleden om met zichzelf te trouwen, dat mondde ook uit in een boek en een echt huwelijk. © Frank Meurisse / Pelle De Brabander
Wouter Vander Stricht

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest

Ze mag nu wel al de helft van haar leven buiten de stad spenderen, ze komt nog altijd graag terug naar ‘haar’ Izegem. Katrien Van Opstal groeide met haar drie oudere zussen op in de Blekerijstraat als dochter van Willy Van Opstal (overleden in 1995, red.) en Hilda Pevenage. “Als kind speelden we met vriendjes vaak buiten in de straat, in het middelbaar ontdekten we ook het levendige uitgaansleven in Izegem. Ik was ook actief in ‘t FOS en spendeerde veel tijd in het JOC. Ik hielp er ook mee, in die tijd maakte ik ook al deel uit van muziekbandjes. Weet je dat ik zopas met met zijn zoon naar ‘t Hof van Commerce ging kijken. Wel, ik was er destijds bij toen ze van start gingen. We zeiden altijd dat iets in het water zat in Izegem, er was hier altijd wel iets te doen.”

“Wat mijn openingsdans wordt? Een medley waar ook ‘Ik dans wel met mezelf’ een plaatsje in krijgt”

Katrien bleef na haar studies echter in Gent plakken, ging vervolgens in de zoektocht naar een ‘huis met tuin’ in Nazareth wonen. Tien jaar geleden gingen de vader van haar zoon en Katrien uit elkaar en vijf jaar geleden werd ze ook geconfronteerd met een burn-out en een depressie. Een jaar geleden ging haar vriend bij haar weg….

En dat bleek het signaal voor het avontuur dat uitmondde in huwelijk met jezelf…

“Khaled Hosseini schreef ooit dat je op de bodem van de put het goud vindt. Toen mijn lief vertrok, kreeg ik natuurlijk een ferme djoef. Maar ik wilde na die nieuwe tegenslag sterker terugkomen. Er zat een lege plek rond mijn ringvinger, dus ging op zoek naar iets voor mezelf. Het werd een mooie gouden ring, die me aan een trouwring deed denken. Ik voelde het tintelen in mijn buik. Van daaruit kwam het idee om met mezelf te trouwen. Ik had er geen research rond gedaan, maar had ooit gezien in een docu van Martin Heylen dat vrouwen in Azië dat wel meer doen. Die doen dat vooral om het feest, mij was het daar niet om te doen.”

Hoe reageerden ze op het gemeentehuis in Nazareth op je vraag?

“Daar keken ze natuurlijk op van mijn vraag. Het bleek ook praktisch een probleem te geven omdat je twee rijksregisternummers nodig hebt om dat te officialiseren, maar ik heb er natuurlijk maar eentje. Maar uiteindelijk raakte alles in orde.”

“Vlak nadat ik besloten had om dit te doen, vond ik dat ik dit avontuur ook in een boek moest gieten. En mijn wettelijk huwelijk was tegelijk ook mijn boekvoorstelling. Er waren veel vrienden en familie aanwezig, maar aangezien een huwelijk ook openbaar is, kon iedereen komen. Het enige wat ik niet heb overgehouden aan mijn huwelijk is een trouwboekje. Voor de rest verliep alles zoals op een gewoon huwelijk.”

Hoe waren de reacties?

“Heel positief. Op sociale media krijg je wel wat toegestuurd, iedereen mag een mening hebben, maar daar hecht ik geen belang aan. Wel aan de mening van de mensen die er voor mij echt toe doen, zoals mijn mama met wie ik een heel open gesprek erover heb gehad, net als met mijn kersverse ex-partner. Veel mensen herkennen zich ook in mijn verhaal. Je moet jezelf leren graag zien, in goede en kwade dagen en dat is inderdaad niet altijd makkelijk. Maar het is pas als je jezelf goed in je vel voelt, dat iets kunt betekenen voor een ander.”

Je geeft nu zondag in De Goede Zaak in Zwalm ook een heus trouwfeest. Zal je dan opnieuw je trouwjurk aantrekken?

“Zeker. Die heb ik op de kop kunnen tikken in een Kringwinkel in Lommel toen ik op de terugweg was van Maastricht. Toen ik uit het pashokje stapte, kreeg ik al positieve reacties. Een kleedje van 75 euro en 10 euro voor bijpassende witte laarsjes, dat valt dus mee. Het zal een echt trouwfeest zijn. Ik hoop dat mijn mama, die niet aanwezig kon zijn op het wettelijk huwelijk, mij kan weggeven. De openingsdans? Dat zal wel een medley worden waarin ‘Ik dans wel met mezelf’ (van De Kreuners, red.) wel een plaatsje zal krijgen.”

En binnenkort keer je ook wekelijks terug naar Izegem!

“Ik ga op maandag lesgeven aan de academie in Izegem, waar ik nog heel wat oude bekenden tegen het lijf loop. In de opleiding Jazz-Pop-Rock zal ik zang doceren, er zijn nog plaatsjes vrij! Zelf ben ik ook nog actief als zangeres, vooral freelance. En straks komt er ook een muziektheatervoorstelling die gebaseerd is op mijn boek. Ook Izegemmnaar Steven Bossuyt zal daarin meedoen. Hopelijk mogen we dat ook eens opvoeren in De Leest.”

‘Ik trouw wel met mezelf’ van Katrien Van Opstal is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, kost 22,99 euro, is verkrijgbaar in Standaard Boekhandel en is ook online te koop.

Bio Katrien Van Opstal

Privé

Katrien Van Opstal (43) groeide op op de Bosmolens, maar bleef na haar studies in het Gentse plakken. Ze woont met haar elfjarig zoontje in Nazareth en is getrouwd… met zichzelf.

Opleiding en loopbaan

Na haar middelbare studies aan het College in Izegem studeerde ze eerst voor bio-ingenieur in Leuven en behaalde vervolgens aan het Conservatorium in Gent haar master in de muziek, optie Jazz Zang. Geeft nu les aan de stedelijke academiën van Waregem en Izegem en aan het Conservatorium in

Antwerpen. Is ook freelance jazz-zangeres.

Vrije tijd

Lezen, zwemmen en tafeltennis.