Diamant voor Hendrik en Annie: “Na huwelijk onmiddellijk naar Rwanda om les te geven”

Hendrik Cognie en Annie Baekelandt werden in het gemeentehuis ontvangen. © Frank Meurisse

Hendrik Cognie en Annie Baekelandt zijn 60 jaar getrouwd. “We leerden elkaar kennen via onze beide ouders die goede vrienden waren”, zeggen de jubilarissen.

Hendrik (83) groeide op aan de ‘Grysperre’ in Heule. Na zijn middelbare studies aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk behaalde hij een diploma licentiaat lichamelijke opvoeding aan het ‘sportkot’ in Leuven.

“Na mijn studies trok ik naar Rwanda waar ik drie jaar lesgaf in een school van de Broeders van Liefde. Na 1 jaar trouwde ik met Annie die dan met mij meeging naar Rwanda. Na drie jaar Afrika keerden we terug naar ons land waar ik een jaar werkte als medisch afgevaardigde. Daarna gaf ik tot aan mijn pensioen les aan de Broederschool Sint-Amand-Zuid, de Broederschool in Heule, Spes Nostra in Kuurne en het VTI in Kortrijk.”

Annie werd op 12 september 1944 in Kortrijk geboren en groeide op in de Boudewijnlaan in Heule. Ze volgde een opleiding verplegende aan het Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk. “Ik werkte 10 jaar als nachtverpleegkundige in het andere Kortrijkse ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid, eveneens in Kortrijk.”

Badmintonclub

“Onze beide ouders waren al jaren vrienden en Hendrik was een vriend van mijn broer”, zegt Annie. “We trouwden voor de wet in Heule op 27 juni 1964 voor de kerk, eveneens in Heule.”

“Na onze terugkeer uit Rwanda woonden we in de Fonteingoeddreef in Gullegem. In oktober 2018 verhuisden we naar Lendelede in de ‘Residentie Steenhuyze’ in de Stationsstraat.

Het koppel was jaren actief in de Lendeleedse badmintonclub Lebad en Hendrik was er jaren voorzitter. Het koppel heeft ook nog brede interesses zodat er geen tijd is om zich te vervelen.

“Toen de kinderen nog thuis waren trokken we met een eigen omgevormd VW-busje op reis door Europa en Noord-Afrika en later bezochten we Indonesië, Mexico, Argentinië, Ethiopië, Mali, Iran, Libië en in 2013 trokken we nog naar Oezbekistan.”

Hendrik en Annie hebben 4 kinderen: Lieve, Lut, Jan en Stefaan. Ze zijn de grootouders van Jan, Rien, Janne, Marie, Astrid, Sander, Robbe, Emile, Jef en Luz. En ze zijn ook al overgrootouders van achterkleinkind van Vik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier