André Vandekendelaere en Agnes Dussessoye zijn 70 jaar getrouwd: “We hadden meteen een klik”

(foto JS) © jan_stragier ©2024 Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Op 5 februari 1954 gaven André Vandekendelaere en Agnes Dussessoye uit de Rennevoortstraat in Rollegem-Kapelle elkaar hun jawoord. Het koppel is inmiddels maar liefst 70 jaar getrouwd. Die platina huwelijksverjaardag werd afgelopen weekend gevierd ten huize van André en Agnes.

Een platina huwelijk, een dergelijke huwelijksverjaardag komt niet vaak voor in de gemeente. André Vandekendelaere en Agnes Dussessoye slaagden erin om maar liefst zeventig jaar getrouwd te blijven en het koppel wil er graag nog tal van jaren bij doen. Jubileren is de ideale gelegenheid om even terug te blikken en na te gaan waar en hoe dit mooie liefdesverhaal begon. Daarvoor moeten we terugkeren naar 1931, het geboortejaar van beide jubilarissen.

Agnes is een geboren en getogen Ledegemnaar. Ze zag het levenslicht op 30 december 1931 in de Sint-Eloois-Winkelstraat in Ledegem. Agnes groeide op met één broer. Ze was amper één jaar oud toen het gezin Dussesoye naar Rollegem-Kapelle verhuisde. Het gezin kwam in de Rennevoortstraat wonen, Agnes zou uiteindelijk nooit meer uit die straat weggaan. Ze doorliep de kleuter- en lagere school in Rollegem-Kapelle. Op 14-jarige leeftijd, in 1945, ging ze aan de slag als scheerder in ‘t Fabriekske in Ledegem. Agnes is erg bescheiden, maar kon wondergoed uit het hoofd rekenen. Deze gaven samen met haar oog voor kwaliteit en zin voor orde en netheid kwamen uitstekend van pas in haar job die ze uitoefende tot de geboorte van zoon Ronny.

Jager en wielrenner

André werd geboren op 10 september 1931 in Beitem. Hij is de tweede uit een kroostrijk gezin van acht. André groeide op met vier zussen en drie boers. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in de Statiestraat in Beitem en ging er ook naar school. Als 14-jarige startte hij zijn loopbaan als monteur bij de firma Denutte in Bissegem. Hij zou er 42 jaar werken, dit met een jaartje onderbreking toen hij even aan de slag was bij metaalbouw Demeestere. In 1988 ging hij met pensioen. André komt uit een jagersfamilie. Hij wordt niets voor niets onder vrienden en buren ‘de jager’ genoemd. Hij was amper 14 jaar toen hij zijn eerste geweer kocht. André is een buitenmens die moeilijk in huis kan stilzitten. Tijdens het jachtseizoen trekt hij met zijn collega-jagers, intussen een heuse vriendenkring, langs de velden op zoek naar klein wild. Tot vandaag neemt André hen graag op sleeptouw. André was in zijn jonge jaren wielrenner. Hij deed het best goed, maar toch liet hij het één keer een beetje afweten. Op een koers in Beitem stond Agnes er aan de meet met de bloemen, maar André kwam toen niet aan.

Op de kermis

Het platina echtpaar leerde elkaar kennen op de kermis in Ledegem. André zag onmiddellijk dat het goed was. Het klikte meteen tussen hen. André was welkom bij Agnes thuis en hij zag onmiddellijk dat ze in een schoon jagersgebied woonde. Enkele jaren later, op 5 februari 1954, stonden ze in het gemeentehuis van Rollegem-Kapelle om elkaar hun jawoord te geven. De ontgoocheling was groot toen het jonge paar te weten kwam dat Achiel Dussessoye, grootvader van Agnes en toenmalig burgemeester van Rollegem-Kapelle, hen niet mocht trouwen. Schepen Jules Luyckx nam die taak op zich.

Familie

André mocht in 1955 de wieg in elkaar knutselen voor zoon Ronny. Ronny is getrouwd met Rita Lefevere. Het koppel woont in Sint-Eloois-Winkel. Ronny en Rita kregen een dochter: Hanne. Hanne is inmiddels ook getrouwd. Samen met haar man Christof Huystentruyt kreeg ze twee flinke kinderen: Fries en Miel. Agnes en André zijn erg trots op hun twee achterkleinkinderen. Het platina echtpaar vindt familie erg belangrijk, maar ook vrienden en buren zijn altijd welkom in zijn knusse woning voor een babbel of een lekkere kop koffie. Ook een delegatie van het gemeentebestuur mocht er afgelopen zondag op bezoek gaan. Zij zetten André en Agnes in de bloemetjes en overhandigden ook een Ledegembon ter waarde van 125 euro.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier