Hulp gevraagd voor alleenstaande Braziliaanse mama: “Hen een toekomst geven”

Op de foto zien we van links naar rechts het koppel Roel Beernaert en Karine Poffé, Marllon Poffé, Josicleide Freitas da Silva, JhullyMarrien de honden Blue en Bella. © Gerda Verbeke
Gerda Verbeke

Roel Beernaert startte recent een steunactievoor een alleenstaande Braziliaanse moeder met twee kinderen van 7 en12 jaar. Het verhaal startte vijfjaar geleden tijdens Kerstmis toen bleek dat de zoon van deze vrouw de halfbroer is van Karine Poffé, de echtgenote van Roel. “Door de slechte leefomstandigheden daar in Brazilië, willen wij hen een toekomst geven. Als startpunt zetten we nu een steunactie op”, vertelt Roel.

De omstandigheden zijn niet ideaal. “De vader van mijn vrouw is Belg en al tegen de 75 jaar”, schetst Roel. “Door slechte financiële omstandigheden kan hij niet zorgen voor zijn zoon. Heel zijn leven werkte hij in België als zelfstandige, maar dan heb je een pensioen waarmee je in ons land niet kan leven. Als je daarbovenop op je zestig jaar nog eens volledig failliet gaat, kan je gewoon niet meer voor je familie zorgen doordat het leven te duur is in België”, vertelt Roel.

Illegaliteit

De Braziliaanse moeder heeft een Belgische zoon Marllon van 12 jaar en nog een Braziliaans dochtertje JhullyMarri van een andere man. “Het was in mei 2021 dat Marllon afscheid nam van zijn mama en halfzus en naar België kwam”, aldus Roel. “In december 2021 kwam zijn mama Josicleide Freitas da Silva, zoals de Braziliaanse vrouw heet, ook naar België met een toeristenvisum. Door een verkeerd advies van haar Braziliaanseadvocaatkon ze hier maar beperkte tijd verblijven en bracht haar dit in de illegaliteit in Europa.

De dag voor Kerstmis zetten we haar op het vliegtuig naar Portugal omwille van de taal en de nauwe samenwerking tussen beide landen. Daar kon Josicleide meer dan een jaar werken. In september 2022 kon ook haar dochtertje overkomen en maakte Josicleide kennis met een vriend. Alles leek erop dat ze in Portugal een gelukkig leven konden leiden. Omdat haar zoon Marllon in Belgiëtoen nog niet erkend was als Belg – en hier dus ook illegaal was – besloten wij om hem ook naar zijn mama in Portugal te sturen. Dit na anderhalf jaar in België te zijn geweest. De Chirovrienden, de school en het voetbal moest hij achterlaten. Het gezin was herenigd; mama en haar twee kinderen.”

Hulp

De vriend in Portugal bleek gewelddadig te zijn. “Momenteel woont de Braziliaanse vrouw met haar kinderen in Anzegem. Dit mag legaal, omdat ze ook in Portugal een woonst had. Ze heeft alles daar achtergelaten en is met haar twee kinderen naar ons gevlucht toen die vriend weer agressief werd. Nu haar zoon Marllonerkend is als Belg mag ze hier ook een vergunning lang verblijf aanvragen.”

“Als je met niets start in ons land, kan je alle hulp gebruiken”

Sinds maart 2024 is Marllon erkend door zijn papa als Belg. “Dankzij deze erkenning kan Josicleide, die van opleiding verpleegkundige-zorgverlener is, in België een procedure opstarten om hier te blijven wonen en werken. Ondertussen zijn alle papieren om te mogen werken in orde en kan zijal onmiddellijk aan de slag op drie verschillende plaatsen. Als poetsvrouw bij Frando in Anzegem, in de bakkerij of in een woonzorgcentrum.”

Klein huisje

“Maarals je wil werken als niet-Europeaan moet je een goedkeuring aanvragen bij de gemeente, om iets te huren heb je drie maanden borg nodig en dient het rijbewijs erkend te worden. Ook het inrichten van haar woonst en de dagelijkse kosten wat voeding en kledij betreft, kosten geld. Er dienen enkele maandenfinancieeloverbrugd te worden. Momenteel hebben vooral mijn eigen familie en vrienden gesteund en mensen uit mijn werkomgeving. Maar dit is niet voldoende en hiervoor richten we de steunactie op. Alle kleine beetjes helpen.”

De steunactie is vooral bedoeld om in de buurt van Anzegem, Gijzelbrechtegemiets te huren. “Een klein landelijk huisje waar de kinderen zonder geweld buiten kunnen spelen, naar de Chiro gaan en met de fiets naar school kunnen. Dingen die in Brazilië niet vanzelfsprekend zijn, waar corruptie en geweld bovenop armoede dagelijkse kost zijn voor miljoenen mensen. We geven haar bij ons thuis enkele maanden onderdak en de tijd om Nederlands te leren. Alle steun is welkom. Als je met niets op je rekening start in ons land, kan je alle hulp gebruiken”, besluit Roel.

https://steunactie.be/actie/hulp-voor-een-alleenstaande-braziliaanse-mama/-35729

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier