Hubert Rubbens leidt mee opening Olympische Spelen in goede banen
De openingsceremonie van de Olympische Spelen, vrijdagavond 26 juli in Parijs, belooft bijzonder spectaculair te worden. Geen klassieke opvoering in een stadion, maar wel een grote bootshow op de Seine zal het grootse sportevent opluisteren. Daarbij mag één Belg – een Oostendenaar dan nog – de handen uit de mouwen steken: Hubert Rubbens (60), bekend als bezieler van Oostende voor Anker. “Dit is een kans uit de duizend”, zegt hij vanuit de Franse hoofdstad.
Toegegeven: de Olympische Spelen zijn eigenlijk eerder deze week al gestart met onder meer voetbal, rugby en boogschieten. Maar het startschot krijgt altijd een officieel tintje en dat staat dus op vrijdag 26 juli om 19.30 uur gepland. Voor het eerst vindt de openingsceremonie niet in het centrale sportstadion plaats, maar op de iconische Seine die Parijs doorklieft. Een botenparade met zowat 10.500 atleten zal ongetwijfeld zorgen voor schitterende beelden. Hubert Rubbens, die dit jaar voor de laatste keer de grote roerganger was van het maritieme topevent Oostende Voor Anker, mag mee de ceremonie in goeie banen leiden. “Naast Oostende voor Anker werk ik al sinds 2010 mee aan enkele van de Tall Ships Races in Antwerpen – in 2026 wordt het mijn vierde deelname, trouwens – waarbij ik schepen overtuig om mee te doen en het maritieme luik voor mijn rekening neem. Volgend jaar zou het evenement in het Noord-Franse Duinkerke plaatsvinden onder de naam ‘Voile des Légendes’. Eén van de organisatoren daar neemt de openingsceremonie in Parijs onder handen en vroeg me in januari al om mee te werken. Na deelname aan de Tall Ships Races in Finland eerder in juli mocht ik meteen doorreizen naar Parijs.”
30 boten begeleiden
De openingsshow kan rekenen op de inzet van zo’n 500 medewerkers. “Mijn hoofdtaak bestaat erin om de eerste van vier vloten met atleten te begeleiden. Het gaat dus om zo’n 30 boten in allerlei kleuren, met aan boord 3.000 atleten van allerlei naties, die gemillimeterd op de Seine varen. Alles start omstreeks 19.45 uur en wordt georkestreerd, de apotheose vindt plaats rond 23.30 uur met een droneshow nabij de Eiffeltoren.”
“Dit is een ‘once in a lifetime’ en ik ben heel blij dit te mogen meemaken”
“Het wordt beslist de moeite: president Emmanuel Macron wil met een spectaculaire show Frankrijk wederom op de internationale kaart zetten. Het leuke in mijn geval is dat ik als begeleider van de eerste vloot meteen na aankomst kan plaatsnemen in de tribune in Île de la Cité om de rest van de show te volgen (lacht). De organisatie stelde me voor om alles in het coördinatiecentrum te volgen, maar ik wil liever op het terrein zijn dan aan schermpjes te zitten. Ik ben de enige Belg hier tussen heel wat Fransen, maar ik word hier als le petit belge zeker geaccepteerd.”
Geen kat te zien
Rubbens zit dus al enkele dagen in Parijs en verblijft er ook bij enkele vrienden. Wanneer we hem spreken, luncht de Oostendenaar op de normaal gezien drukke Rue de Rivoli in het hartje van de hoofdstad. “Maar omwille van de veiligheidsmaatregelen en perimeters is hier amper volk. Er valt hier geen kat te bespeuren. Sterker nog: de helft van de restaurants zijn gewoonweg gesloten. Parijs lijkt wel een versterkte burcht met militairen, speciale eenheden en gendarmes. Hoeveel veiligheidspersoneel er precies wordt ingezet, mogen we niet weten, hoewel sommige kranten spreken over 14.000 manschappen”, zegt Hubert Rubbens, zelf een gewezen militair.
Niet voor gewone man
“Ik begrijp het wel, hoor: Frankrijk en Parijs hebben de voorbije tijd verschillende terreurdreigingen gekend en de veiligheid tijdens de Spelen moet op punt staan. Alleen wie in bepaalde zones moet zijn, mag binnen. Ik kan met mijn QR-code bijvoorbeeld louter en alleen binnen in de zone waar ik moet werken, maar verder niks. Er gelden ook strenge perimeters rond bekende monumenten. Daar kan je op een gewone dag als toerist bij, maar nu is dat uitgesloten. Place de la Concorde en het Louvre, bijvoorbeeld, zijn niet toegankelijk tenzij je een pasje hebt of ticket om een sportwedstrijd bij te wonen. 80 procent van de musea zijn gesloten. Het Olympisch parcours is onderverdeeld in zones, waar je als gewone sterveling 200, 500, 1.000 tot zelfs 7.500 euro voor dient te betalen. Om de beroemde Place de Trocadero binnen te kunnen, het plein tegenover de Eiffeltoren, moet je al snel 7.500 euro ophoesten. Om maar te zeggen: de gewone Parijzenaar zal het de Olympische Spelen niet veel merken. Het voelt allemaal een beetje raar, maar iedereen is hier ontzettend vriendelijk. Dit is een ‘once in a lifetime’ en ik ben heel blij dit te mogen meemaken (knipoogt). Maar Oostende Voor Anker draag ik toch nog het meest in m’n hart.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier