Hondenzwemming lokt massa volk naar Sint-Baafs-Vijve ondanks regenbuien

© D. Vanhauwere
Redactie KW

Ook dit jaar kwam een pak volk afgezakt naar de oude Leiearm. Voor een feestweekend, maar vooral voor de hondenzwemming op zondag.

Iedere tweede zondag van oktober staat de alom bekende loop- en zwem-wedstrijden voor honden op het programma. Dit wordt in de volksmond de hondenzwemming genoemd en is een unieke gebeurtenis in België. In januari 2018 werd die hondenzwemming erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Dit weekend was het editie nummer 169.

De wedstrijden starten altijd vanaf 15 uur. Vooraf worden de honden gemeten met een traditionele oude maatstaf. Er zijn drie categorieën: kleine honden, middelmatige en de grote honden, waarna ze in hun respectievelijke reeksen worden ingedeeld. De honden worden per boot en met begeleider over de oude Leiearm gebracht, waar ze na het startsignaal eerst lopend en daarna zwemmend hun baasjes proberen te bereiken. Zij staan te wachten aan de overkant.

Hondenzwemming lokt massa volk naar Sint-Baafs-Vijve ondanks regenbuien
© D. Vanhauwere

Op het fofklorefeest van dit jaar zwommen dit jaar maar liefst 67 honden in drie categorieën om het eerst over een oude Leiearm. De hond van Patricia Delvoye won bij de grote honden, Patrick Brugmans hond zwom het snelst bij de middelgrote honden en de hond van Cindy De Poortere was de winnaar bij de kleine honden.

Op de foto herkennen we de winnaars van de middelgrote honden Katrien Leenknecht en Patrick Brugman uit Kuurne met hond Bono, bij bestuurslid André Naessens en sponsors de heer en mevrouw Harinck.
Op de foto herkennen we de winnaars van de middelgrote honden Katrien Leenknecht en Patrick Brugman uit Kuurne met hond Bono, bij bestuurslid André Naessens en sponsors de heer en mevrouw Harinck.© gf

Net na de laatste zwempartij trokken zware plensbuien over het dorpsplein, maar de band Swoop zette het feest gewoon verder in de feesttent.

Hondenzwemming lokt massa volk naar Sint-Baafs-Vijve ondanks regenbuien
© NVR

Bovenstaande vriendenbende komt jaarlijks samen op de hondenzwemming. Het is voor hen een jaarlijkse traditie. “We komen hier al van jongs af naartoe. Nu hebben we kinderen en kunnen zij genieten op de kermis. De hondenzwemming is een mooie plaats om weer een beetje bij te babbelen met elkaar. We komen naar hier om te zien en gezien te worden”, zegt Cliff Crabbe. Zijn kameraad Tommie Duyvejonck springt hem bij: “In het verleden bleven we hier vaak plakken en dat zal dit jaar niet anders geweest zijn.” Op de foto herkennen we Mady Verledens, Catherine Vervalle, Hans Claerhout, Ruth Turf, Johan Turf, Siska Messeeuw, Koen Teerlinck, Tommie Duyvejonck, Karel Missiaen en Cliff Crabbe.

Hondenzwemming lokt massa volk naar Sint-Baafs-Vijve ondanks regenbuien
© NVR

Zoals elk jaar eten verschillende families eerst taart vooraleer ze afzakken naar het Sint-Bavoplein. Dat is voor de familie van broers Maarten en Sander Castelein niet anders. Net zoals andere echte Sint-Baafs-Vijvenaren spreken ze dus samen af bij iemand die in de buurt woont. “Als van toen we klein waren, is het zo en dat zal niet veranderen. We houden sterk vast aan deze mooie traditie. We doen het al jaren aan een stuk. De hondenzwemming is echt folklore, dus we zijn er heel graag bij. Voor velen is de zwemming bijzaak en gaat het meer om het gezellig samenzijn en mensen terug te zien”, weet Sander. Op de foto zien we Leon Beauprez, Maarten Castelein, Martina Castelein, Sander Castelein, Claudine Castelein, Jill Debosschere en Luc De Jaegere. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier