Hondenlosloopweide van 6.000 vierkante meter

Frank Debiel, projectleider VLM, Alexandre Van Caubergh en Els Roelof. © (Foto GS)
Redactie KW

In de tweede jaarhelft legt de Vlaamse Landmaatschappij een hondenlosloopzone aan op de Legendalesite in Oostkamp. Honden zullen zich kunnen uitleven op een afgesloten terrein van 6.000 m2. Aan de rand van de hondenlosloopzone komt er een kleine parking voor de baasjes en hun viervoeters die met de wagen komen.

Daarmee zal deze hondenlosloopweide de grootste zijn dat de VLM aangelegd heeft in de provincie. De hondenloopzone wordt gescheiden van de E40 met een hoge grondwal van 450 meter en een afsluiting. “Deze berm, die eveneens dienst doet als geluidsscherm werd opgebouwd met 29.000 m3 grond die al meer dan 20 jaar op de site lag en er werd ongeveer 17.000 m3 aangevoerd. De berm kreeg reeds een toplaag van aarde en is ondertussen beplant met inheemse bomen en struiken. Op deze plaats lagen ook enkel hopen asfalt uit het verleden maar deze werden afgevoerd. Alle grond die voor deze grondwal is gebruikt is onderzocht en beschikt over de nodige attesten om als wal te kunnen gebruikt worden”, weet landschapsarchitect en toezichthouder Alexandre Van Caubergh te vertellen. Ook de eerste werken op hondenlosloopzone zijn reeds gestart. Er wordt daarnaast ook een zone voor volkstuintjes van 4.000 m² ingericht en er wordt heel wat nieuw bos aangeplant. Aansluitend op twee dreefjes worden op en naast de berm 500 m wandelpaden aangelegd. Het wandelpad volgt de hondenlosloopweide naar de berm toe om dan via de volkstuintjes op de Legendaelelaan uit te komen.

In de loop van november wordt dan de beplanting van de hondenloopweide en het nieuw deel bos dat de weide scheidt van de volkstuintjes afgewerkt. Er was al langer vraag vanuit de gemeenteraad om in iedere deelgemeente hondenweides aan te leggen. Schepen Els Roelof: “De hondenloopzone was al van bij het begin van de herinrichting van deze site ingeplant en dit in samenspraak met VLM. Enkel de volkstuintjes werden in de loop van het ontwikkelingsproces er aan toegevoegd waardoor die nu een bijkomende meerwaarde hebben kunnen creëren door een stukje openbaar domein om te vormen voor de bevolking.”

Stefaan Bollaert (NV-A) die sinds 2018 binnen de gemeenteraad ijvert voor honden weides reageert positief: “Wat zijn wij blij voor die vele gezinnen met een hond dat de eerste hondenloopweide een feit is. Het wachten op en onze vele tussenkomsten om hondenloopweides in iedere deelgemeente te hebben krijgt vorm en dat kunnen we dus enkel toejuichen. Laten we hopen dat de gebruikers van de weides zich houden aan de afspraken, poep in een zakje in een vuilnisbak en respect voor iedere gebruiker. De hondenloopweide zorgt voor een uitlaatklep voor de hond, verbondenheid met soortgenoten en de vrijheid om eens los van de leiband te mogen spelen, crossen, lopen, ontdekken. Maar ook voor de baasjes is een hondenloopweide een ideale plaats om op gesprek te komen, met aandacht voor die anderhalve meter afstand. Neen, wij zijn tevreden en hopen nu stiekem op nog enkele van die plaatsen waar honden en baasjes terecht kunnen. Niet iedere hond heeft een tuin om te ravotten, nu binnenkort wel, een gemeenschappelijke zone binnen wandelafstand, dus graag meer van dit, maar alvast bedankt.”

Deze werken zijn een onderdeel van het inrichtingsproject Nieuwenhoven-Gruuthuse.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier