Hommeles over hoe gemeenteraad moet doorgaan: “Het is gewoon slechte wil”

Jan De Potter van U., Rik Buyse van N-VA en Filip Dinneweth van Vlaams Belang. © NVR
Redactie KW

Door de coronamaatregelen wordt de gemeenteraad van 30 april niet in een plenaire zitting gehouden. Ook een videoconferentie wordt gemeden. De gemeente Wielsbeke kiest om te werken met het Cobra-systeem en dat is niet naar de zin van de volledige oppositie. “Niet democratisch”, klinkt het bij U., N-VA en Vlaams Belang.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur schrijft voor dat een gemeenteraad via e-mail mag als het lokaal bestuur niet de technische en praktische mogelijkheid bezit om een videoconferentie te organiseren. Volgens burgemeester Jan Stevens (CD&V) verkeert Wielsbeke in dat geval. “De gemeente heeft geen Office365-pakket en het daarbij horende Microsoft Teams. Volgens onze ICT-werknemer zijn andere applicaties niet voldoende beveiligd. Daarom kiezen wij voor een gemeenteraad via e-mail en het platform Cobra.” Dat is het platform waarop de raadsleden alle documenten kunnen raadplegen en waarop ook gestemd kan worden.

De volledige oppositie weerlegt dit punt. “Alleen al het feit dat de CD&V-fractie een screenshot van een videovergadering op Facebook heeft geplaatst, zegt al genoeg. Zij kunnen wel een videogesprek voeren. Dit is gewoon slechte wil”, zegt N-VA’er Rik Buyse. Filip Dinneweth van Vlaams Belang sluit zich aan bij N-VA: “De meerderheid misbruikt de coronacrisis om de oppositie monddood te maken. Dit hoort niet.”

Brief aan burgemeester

Samen met U.-kopstuk Jan De Potter stelden ze een brief op, gericht aan de burgemeester, de gemeenteraadsvoorzitter en de algemeen directeur. De drie oppositiepartijen stemmen niet in met een Cobra-gemeenteraad. In maart deden zij dat wel nog. “In maart waren de maatregelen nog maar net van kracht en konden we niet anders. Dat was overmacht. Intussen kent iedereen de verschillende applicaties, zoals Skype of Zoom om een videogroepsgesprek te houden. Via Cobra kunnen we geen gebruik maken van ons belangrijkste recht: een tegensprekelijk debat”, zegt Jan De Potter.

“Via Cobra kunnen wij geen gebruik maken van ons belangrijkste recht: een tegensprekelijk debat” – Jan De Potter

De vragen aan de gemeenteraad moeten twee dagen op voorhand ingediend worden. Daarna beraadt de meerderheid zich over een antwoord. In de loop van donderdag 30 april verschijnen de antwoorden dan op Cobra. Volgens Rik Buyse is dat systeem niet goed: “In maart heb ik een vraag ingestuurd. Inzake het woonzorgcentrum kreeg ik een antwoord dat dat volledig buiten de kwestie lag en dan kan ik geen wederwoord meer geven”, staaft Buyse.

Gebruiksvriendelijkheid

Jan Stevens begrijpt niet waarom de oppositie zich zo opstelt: “De politieraad, waar ook oppositieleden in zetelen, verliep op dezelfde manier. Toen waren er geen problemen.”

Vervolgens bezorgt het programma zelf de raadsleden veel kopzorgen. “Iedereen klaagt over de gebruiksvriendelijkheid van het platform. We kunnen heel moeizaam inloggen. Het werkt heel goed in het gemeentehuis. Van thuis uit wordt het een rompslomp. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook leden van de meerderheid klagen erover”, klinkt het. “Wij weten dat dat kan gebeuren, maar bij problemen moet onze ICT-werknemer onmiddellijk gecontacteerd worden”, weerlegt de burgemeester.

U. stuurde wel enkele vragen in, maar houdt zijn gedrag van donderdagavond nog even in beraad. N-VA en Vlaams Belang zullen helemaal niet deelnemen aan de raad. De oppositie houdt dus voet bij stuk: “Als het niet geoorloofd gebeurt, ondernemen we verdere stappen”, besluiten de drie oppositieleiders samen. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier