Hogeschool Vives bindt strijd aan tegen corona met technologie

© AN
Redactie KW

De studenten, onderzoekers en docenten van hogeschool Vives zitten ondanks de coronacrisis niet stil. Ze proberen met de hulp van technologie bescherming te voorzien voor mensen in de zorg. Zo ontwikkelden ze al speciale gezichtsbeschermers en een duurklink die je niet met de hand moet aanraken.

“Heel wat mensen moeten vandaag werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de eerste linie staan. Onderzoekers, docenten en studenten van onze hogeschool zetten zich daarom in om met behulp van technologie en innovatie ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers”, klinkt het strijdvaardig.

Eén van de projecten is het ontwerp van gezichtsbeschermers. Die kan je afhalen in de campussen Oostende, Kortrijk en Brugge na afspraak. “Samen met #Makersagainstcorona produceert Vives momenteel gezichtsmaskers die worden verdeeld onder zorgorganisaties“, aldus Tina Baetens. “Daarnaast zijn er deuropeners in productie genomen die ervoor zorgen dat je deurklinken niet met de hand moeten aanraken”, vervolgt ze.

De gezichtsbeschermers worden gemaakt met de hulp van 3D-printers.
De gezichtsbeschermers worden gemaakt met de hulp van 3D-printers.© gf

“Het coronavirus overleeft lange tijd op gladde oppervlakken en materialen. Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Deurklinken die door veel verschillende mensen in de hand genomen worden vormen dus per definitie een groot besmettingsrisico. Een handenvrije deuropener kan dit risico serieus beperken.”

Zonder handen

Voor de ontwikkeling van de deurknop sloeg Vives de handen in elkaar met LVD Company. Ze hebben samen, naast de 3D-geprinte versie van de firma Materialise, een metalen deuropener ontwikkeld waarmee men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand. “De deuropener wordt met drie eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen- als buitendeuren. Een design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp,” aldus VIVES-docent Pieter Desplenter.

Er werden al enkele honderden speciale deurklinken gemaakt
Er werden al enkele honderden speciale deurklinken gemaakt© gf

LVD Group, internationale producent van innovatieve plaatbewerkingsmachines, ondersteunt het project met de snelle productie van de stukken en maakte intussen al enkele honderden deuropeners die Vives ter beschikking stelt van zorginstellingen. De deuropener werd ontwikkeld onder een Creative Commons Licentie, wat wil zeggen dat het ontwerp mag verspreid en gedeeld worden. Hiervoor worden alle bestanden instructie ook ter beschikking gesteld. Bedoeling is dat zoveel mogelijk maakbedrijven deze ook beginnen maken in binnen- en buitenland, zodat overal deuren virusvrij kunnen worden geopend en gesloten.

Vragen beantwoorden

“Uiteraard zijn er nog noden en uiteenlopende vragen vanuit de zorgsector in zowel eerste- als tweedelijnszorg, zowel vanuit grote organisaties als individuele zorgverstrekkers”, aldus Tina Baetens. Het studiegebied Industriële Wetenschappen en Technologie heeft daarom een werkgroep opgericht om de vragen uit het werkveld te verzamelen en zo snel mogelijk een oplossing te bieden op het vlak van zorgondersteunende technologie. Vragen die niet binnen het departement beantwoord geraken worden naar contacten gestuurd die wel kunnen helpen.

“Er zijn heel wat ondersteuningsinitiatieven, maar in deze hectische tijden heeft de zorgsector meestal geen tijd om te zoeken waar die zitten“, klinkt het. “Wij proberen alles zo veel mogelijk in kaart te brengen en overzichtelijk door te geven aan de sector.”

Wie interesse heeft in de gezichtsbeschermers kan terecht op: https://makersagainstcorona.org/. Heb je als zorgorganisatie of als individuele zorgverstrekker een vraag die je wil stellen aan de groep van technische makers van Vives? Contacteer ons via tina.baetens@vives.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier