Hof der Prinsen past reglement aan: “We konden ons geen tweede fiasco veroorloven”

Gino Vansevenant en Brenda Verhaeghe is het eerste koppel dat zich kandidaat stelt in Bredene. © MM
Redactie KW

Alsof er een vloek op het carnaval in Bredene rust. Zo moeten voorzitter Kurt Vansteenkiste en de leden van het Hof der Prinsen zich gevoeld hebben toen bekend werd dat hun twee kandidaten voor Prins en Prinses Carnaval ’20 naar De Haan verhuisd waren. “We hebben dan maar ons reglement aangepast”, bekent de voorzitter.

Begin dit jaar zaten ze bij het Hof der Prinsen, organisator van de jaarlijkse Prins(es) Carnavalverkiezing, in zak en as. Jacqueline Arnoys alias Nalia, toen de enige kandidate, had in laatste instantie afgehaakt. Het Hof der Prinsen besliste noodgedwongen het grote carnavalbal in het MEC Staf Versluys af te gelasten. De vereniging van voormalige Prinsen Carnaval bleef met een financiële kater achter.

Maar na regen komt zonneschijn. Nauwelijks enkele weken later mocht voorzitter Kurt Vansteenkiste verkondigen dat de eerste twee kandidaten voor de verkiezing van 2020 zich hadden gemeld. Het ging om Gino Vansevenant (54) en Brenda Verhaeghe (49), twee doorwinterde carnavalisten die ook in het echte leven een koppel vormen. “De verkiezing ’20 zal uniek worden want nog nooit heeft een koppel zich kandidaat gesteld in Bredene”, gaf Vansteenkiste toen mee.

Ter ere van broer

Gino Vansevenant is lid van de Orde van de Kloeffe en was in 1985 al eens Prins Carnaval van Bredene onder de roepnaam Gino I. Brenda Verhaeghe wou met haar kandidatuur dan weer eer betuigen aan alle op zee gebleven vissers. “In het bijzonder aan mijn broer Glenn. Hij was stuurman op de O303 Girl Linda, die in 1990 verging. Mijn roepnaam wordt dan ook Prinses Girl Linda”, gaf ze in februari nog aan.

De hemel leek op te klaren boven het Bredens carnaval. Na een rampjaar mocht voorzitter Kurt Vansteenkiste uitkijken naar een mooie, nieuwe editie van het carnavalbal. Althans, zo dacht hij. Onlangs werd immers bekend dat Gino en Brenda verhuisd zijn naar buurgemeente De Haan. Omdat het reglement enkel Bredense kandidaten toestaat, leek een nieuw fiasco in de maak. “Mr. Proper & Girl Linda waren zich van geen kwaad bewust. Ze beseften niet dat hun verhuis ons kopzorgen gaf”, legt Vansteenkiste uit.

Het is niet meer zoals 15 jaar geleden, toen er nog kandidaten in overvloed waren

Het Hof der Prinsen had namelijk nog geen andere kandidaturen voor Prins of Prinses binnen. Het lot van het carnavalbal hing met andere woorden van Vansevenant en Verhaeghe af. “Wij konden ons geen tweede keer permitteren om de verkiezing te annuleren. Dit zou het einde van de prins(es)verkiezing en van ons Hof der Prinsen Bredene betekend hebben.”

“Nadat we ons licht hadden opgestoken bij bevriende verenigingen in de buurgemeenten hebben we ons reglement uiteindelijk wat soepeler gemaakt. Iedereen die in Bredene woont of door een erkende Bredense (carnaval)vereniging wordt voorgedragen, kan zich vanaf nu kandidaat stellen. Je moet wel nog altijd 18 jaar zijn.”

Toekomst

Vansteenkiste bekent dat de realiteit zijn organisatie heeft ingehaald. “We realiseren ons dat we naar de toekomst moeten kijken. Het carnaval is niet meer zoals pakweg 15 jaar geleden, toen er nog kandidaten in overvloed waren.”

Wie zich onder de nieuwe voorwaarden nog kandidaat wil stellen voor de verkiezing van Prins en Prinses Carnaval 2020 kan dat nog doen tot 31 december via www.hdp-bredene.be of voorzitter Kurt Vansteenkiste (0472 71 53 51). De prinsenverkiezing vindt plaats op zaterdag 25 januari in het MEC Staf Versluys.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier