Hoevebakkerij Forret wordt uitgebaat door Dirk en gezin: “Wij oogsten en malen hier ons eigen graan”

“Mijn brood is donkerder dan dat in de winkel en zit boordevol smaak” © LM
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Dirk Forret is samen met zijn vrouw Katrijn en kinderen Ferre, Niels en Fien trotse eigenaar van hoevebakkerij Forret. Je kan er elke zondagvoormiddag terecht voor heerlijk ambachtelijk brood, stokbrood en ontbijtkoeken.

Hoevebakkerij Forret is niet altijd een bakkerij geweest. Vroeger was het een gemengd bedrijf met melkkoeien. Maar toen Dirk Forret in 2010 het bedrijf, dat nog van zijn ouders en grootouders geweest is, overnam, zette hij enkel het akkerbouwgedeelte verder.

Tot 2019 werkte hij voltijds bij Pinguin, de fabrikant van diepvriesgroenten. “Voor ik daar werkte, had ik ook al als kwaliteitsverantwoordelijke in een maalderij gewerkt. Daar heb ik eigenlijk de stiel van het broodbakken geleerd. In de maalderij kwam vooral het theoretische aspect van broodbakken aan bod. Dus ben ik op mijn zolder zelf begonnen met brood bakken, als hobbybakker. De akkerbouw op de hoeve deed ik na mijn uren.”

Vanaf 2019 besloot Dirk om zich fulltime in te zetten op zijn hoeve. “Ik was al een tijdje bezig met het zetten van baktarwes op de boerderij en ik wou kijken wat ik er verder mee kon doen. De meeste boeren zetten vooral voedertarwe, bedoeld voor veevoeder. Ik heb hoofdzakelijk baktarwe, wat gebruikt wordt in broodbloem. Als boeren al baktarwe zetten, is dat meer uit liefhebberij dan om er echt winst uit te halen”, legt Dirk uit. “Mijn eerste idee was om met de tarwe zelf tarwevlokken te maken en aan bakkers te leven, maar tegelijkertijd werd het hobbybakken steeds intensiever. Op den duur kwamen mijn broers en zussen elke zondag hun brood bij mij halen en kroop daar veel tijd in. Zo is eigenlijk het idee ontstaan om een hoevebakkerij te beginnen en van mijn hobby mijn beroep te maken”, vertelt Dirk.

Eigen steenmolen

In het begin liet Dirk zijn graan malen bij de Artemeersmolen, maar doordat de vraag naar bloem zodanig steeg tijdens de coronapandemie aangezien iedereen zijn eigen brood begon te bakken stopten zij met loonmalen. Daardoor Dirk moest zelf een oplossing zoeken. “Ik heb toen in Frankrijk iemand gevonden die kleinschalige steenmolens maakt. Die heb ik hier bij ons op de boerderij geïnstalleerd”, zegt Dirk.

Zo’n steenmolen heeft heel wat voordelen. “Bij industriële machines wordt het graan veel intensiever behandeld, waardoor het fijner is. Bij een steenmolen wordt het graan daarentegen gemalen door twee stenen die over elkaar wrijven. Daarna wordt het graan gezeefd door een trommelzeef, om alle zemeltjes eruit te krijgen. Aangezien niet alles eruit gezeefd wordt, zit er in mijn deeg veel meer structuur”, klinkt het.

Bakproces

In tegenstelling tot industriële bakkerijen, waar je in een aantal uur van graan een brood kan maken, verloopt het proces bij hoevebakkerij Forret veel trager. “Op donderdag maak ik het deeg voor de broden die ik op zaterdag en zondag verkoop. Daarna steek ik het in de koelcel, waar het traag verder rijst en rijpt. Zo hebben bacteriën en gisten de kans om verder te groeien. Dat zorgt voor een moutige smaak in de korst. Aan brood dat in een aantal uren gemaakt wordt, moet er nog desem of moutpoeder toegevoegd worden, en dat verschil proef je.”

Dirk verkoopt wit en bruin tarwebrood, speltbrood, Frans stokbrood, boterkoeken, croissants, chocoladekoeken en wit en bruin desembrood. “Doordat er meer structuur in mijn bloem zit en het veel tijd krijgt om te rijzen, ziet het brood er iets donkerder uit dan het brood dat je in de winkel kan vinden. Mijn brood zit dan ook boordevol smaak”, lacht Dirk.

Workshops

In het begin verkocht Dirk zijn brood enkel op zondagvoormiddag in zijn winkel, maar sinds vorig jaar is hij ook elke zaterdag op de boerenmarkt in Oudenaarde te vinden. “Bij de afhalingen op zondag zien we vaak dezelfde klanten terug. Op de boerenmarkt kan ik nu een nieuw publiek aanspreken”, vertelt Dirk. Ook zetten ze elk jaar hun deuren open tijdens Week van de Korte Keten. In het voorjaar worden er vaak workshops georganiseerd op de hoeve. “Verschillende organisaties, zoals Ferm en Markant, hebben hier al workshops gehad. Ik geef de groepen dan een initiatie broodbakken.” Of de opvolging op de hoevebakkerij al verzekerd is, is voorlopig nog onduidelijk. “Ferre, Niels en Fien helpen vaak mee op de boerderij, maar ik weet niet of ze de bakkerij eventueel zouden willen verder zetten later.”

Info: www.hoevebakkerij.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier