Heuvelland: “Lopen is manier om gedachten te verzetten”

We zien Timon, Heidi, Frank en Rune met een kader van Jorn. (Foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Frank Bertier organiseerde kermiskoersen, was oprichter van de kerstmarkt en actief bij omnisportclub Servi Wijtschate, maar toen zoon Jorn anderhalf jaar geleden omkwam bij een auto-ongeluk zette hij zijn vrijwilligerswerk on hold.

We spreken af met Frank op de dag van de donderdagstorm. Hoewel het ‘s morgens 100 km per uur waaide, vertrok Frank toch met zijn fiets naar het werk, 15 kilometer van Wijtschate naar Poperinge. “Vanmorgen was het niet te doen, maar ik ben er toch geraakt”, zegt Frank. “Door weer en wind, ik ga altijd met de fiets.” De sportmicrobe heeft Frank ondertussen stevig te pakken. Vroeger voetbalde hij bij FC Westouter en hij was altijd een fervent fietser, maar twee jaar geleden ontdekte hij ook de geneugten van het lopen. “Vorig jaar liep ik vijf marathons. De volgende marathon is ook al gepland in april in Parijs. Lopen is voor mij een uitlaatklep, een manier om mijn gedachten te verzetten.”

Op zijn werk geeft Frank lessen start-to-run. “Dat geeft me veel voldoening, want meestal gaat het om mensen die nog nooit gesport hebben in hun leven.” Op 18 maart doet hij mee aan de 100 km tegen kanker. “Om te mogen deelnemen met een ploeg van vier, moet je 2.500 euro startgeld schenken aan Kom Op Tegen Kanker. Daarom organiseren we met ons team op zondag 18 februari een spaghettinamiddag, gevolgd door een wandeling.”

Frank is altijd al een bezige bij geweest. Tot twee jaar geleden organiseerde hij samen met Johan Dierynck enkele kermiskoersen in Wijtschate. “Aanvankelijk was het een koers voor wielrenners, maar dat is doodgebloed. Dan hebben Johan en ik het initiatief genomen om een koers voor parochianen te organiseren. Later kwam er ook een jeugdwedstrijd en zelfs een publiciteitskaravaan waarin zelfstandigen uit Heuvelland reclame konden maken. Dat was een groot succes. Mensen kwamen daarvoor naar buiten.”

De inzet van Frank was ontembaar. Hij ging zelf van deur tot deur om sponsors over de streep te trekken. “Maar ik deed het niet alleen. Er waren veel helpende handen, zoals de mensen van het kermiscomité.” Ook bij omnisportclub Servi Wijtschate was Frank een van de stuwende krachten en samen met Koen Lahousse, Peter Bisschop en opnieuw Johan Dierynck richtte hij de kerstmarkt op in Wijtschate. “Sinds het ongeluk van Jorn is het wel veel verminderd. Als ik me voor iets engageer, dan wil ik me voor 100 procent kunnen inzetten. Dat mijn vrijwilligerswerk nu on hold staat begrijpen de anderen wel.” Dat blijkt ook uit de resultaten van de Krakverkiezing. “Het scheelde niet veel of ik had de nominatie niet aanvaard. De andere genomineerden verdienen het minstens even veel als ik.”

“Als ik me voor iets engageer, dan wil ik me voor 100 procent kunnen inzetten”

“Met Jorns vrienden naar de Gouden Schoen”

31 oktober 2016 staat in het geheugen gegrift van Frank als de dag waarop zijn leven voorgoed veranderde. Bij een tragisch ongeluk op enkele kilometers van thuis kwam oudste zoon Jorn om het leven. “We hebben het met ons gezin en als koppel er nog altijd moeilijk mee. Hoe langer, hoe meer eigenlijk. Toch moeten we het verlies een plek geven, al was het maar voor onze andere jongens. Maar er gaat geen moment voorbij zonder dat ik aan Jorn denk. We wonen ook vlakbij het kerkhof in Wijtschate. Vanuit onze woonkamer en slaapkamer hebben we zicht op zijn graf, dat we iedere dag bezoeken.”

“We hebben veel gehad aan de mensen in onze omgeving die ons altijd gesteund hebben. Het is ook belangrijk om erover te kunnen praten en dat vooral bij mensen die ik 100 procent vertrouw. Ik heb ook een fantastische job. Ik werk in een rusthuis waar ik in contact kom met senioren die soms al twee van hun drie kinderen verloren hebben. Met lotgenoten is het ook gemakkelijker om erover te praten. En mijn collega’s slagen er altijd weer in mij op te beuren als ik eens een moeilijk moment heb.”

Team 95

“Ook de vrienden van Jorn zijn super. Ze noemen zichzelf ‘Team 95’, verwijzend naar de geboortedatum van Jorn. Ze doen enorm veel. Zowat om de maand komen ze op bezoek. Vaak drinken ze dan een Fristi, een van de lievelingsdrankjes van Jorn. Met zijn verjaardag hebben ze ons uitgenodigd bij een van hen thuis en hebben ze een cake gebakken. En bij het vormsel van Rune hebben enkelen van hen geholpen. Daardoor hadden we het gevoel alsof Jorn er zelf bij was. Om hen te bedanken voor alles wat ze voor ons en ons gezin gedaan hebben, ga ik in februari met een man of vijf van die bende naar het gala van De Gouden Schoen. We appreciëren enorm wat ze doen en ik wil op die manier toch iets terug doen voor hen.”

Bio Frank Bernier

Privé

Joël is 61 jaar geleden geboren in Wervik. Dit jaar viert hij zijn 40ste huwelijksjubileum met zijn vrouw Cyrielda Depuydt. Ze hebben twee kinderen Jean-Baptiste (37) en Benjamin (33) en vier kleinkinderen Owen, Manon, Raphaël, en April. Het gezin woont in de Ten-Brielenstraat in Komen.

Loopbaan

Hij was 35 jaar opvoeder in het technisch instituut Saint-Joseph in Komen. Nu baat hij nog steeds biowinkel Vitalys uit.

Vrije tijd

Toeristische gidsbeurten en stamboomonderzoek.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak