“Het was gokken of we al dan niet door dat poortje konden”: Martijn Dendooven uit Diksmuide mag naar Belgisch supportershuis in Parijs dankzij… Strava-tekening

De bewuste Strava-tekening. © repro API
Anton Peene Reporter

De Olympische Spelen in Parijs zullen door veel Belgische fans gevolgd worden. Ook Diksmuideling Martijn Dendooven zal erbij zijn, nadat hij een wedstrijd van Stad Leuven won. Met een originele Strava-tekening van de mascotte mag hij samen met zijn kotgenoot naar het Belgisch supportershuis.

Martijn is 24 jaar en is afkomstig van Diksmuide, waar hij het middelbaar voltooide in het Sint-Aloysiuscollege. Na zijn studies industrieel ingenieur en cybersecurity is hij momenteel bezig met de master bedrijfseconomie en bedrijfsbeleid in Brussel. In zijn vrije tijd is Martijn sportief aangelegd. “Ik ben pas drie jaar geleden begonnen met sporten”, vertelt Martijn. “Dat was met een loopgroep voor studenten. Als ik een schema volg, dan loop ik ongeveer 40 kilometer per week. Zo stond onlangs de Antwerp 10 Miles op het programma. Nu ligt de focus vooral op mijn examens. Ook zwemmen en fietsen doe ik graag. Aan een triatlon nam ik nog niet deel, maar ik heb wel al meegedaan aan het Long Course Weekend in Nieuwpoort. Daar doe je drie disciplines verspreid over drie dagen.”

Drie pogingen

In zijn studentenstad Leuven was er een wedstrijd uitgeschreven om via een originele Strava-tekening tickets te winnen voor het Belgisch supportershuis op de Spelen in Parijs. “Je kon kiezen om te lopen of te fietsen. Je bent beperkt in het creëren van je route, dus lopen leek mij het makkelijkst. Aangezien het over de Spelen moest gaan, waren er ook niet oneindig veel opties om rond te werken. Uiteindelijk koos ik voor de mascotte La Phryge. Via de site afstandmeten.nl kwam ik tot een eerste schets, maar ik was nog niet helemaal tevreden. De onderkant van de buik was te plat en er was nog een bult. Bij de derde poging kwam ik tot een aanvaardbaar resultaat. Samen met een kotgenoot liep ik dan de 20,24 kilometer, een bijkomende knipoog naar dit jaar.”

“Als ik een schema volg, dan loop ik ongeveer 40 kilometer per week”

Ook tijdens het lopen waren er nog enkele addertjes onder het gras. “Het moest meteen goed zijn, want de deadline naderde. Je hoopt dat je overal kan passeren. We moesten onder meer door het binnenplein van wzc Edouard Remy. Het was gokken of we al dan niet door het poortje zouden kunnen. Als we daar niet doorliepen, was er een risico op een uitsteeksel. We namen het risico en zagen dat het poortje open was tot 19 uur. Gelukkig waren we er een uur eerder. Mochten we het in de omgekeerde richting gelopen hebben, dan waren we te laat. Een tweede obstakel was een park, waar het poortje wel gesloten was. Daar hadden we het geluk dat er een smal straatje was dat parallel liep. Het was sowieso een mooie ervaring. Als student kende ik mijn campus, mijn kot en de Oude Markt. Nu kwam ik op plekken waar ik anders niet kom. Het is anderzijds geen perfecte looproute. Soms loop je heen en weer in dezelfde straat of zijn de paadjes minder goed beloopbaar.”

Twee keer naar Parijs

Het vele werk wierp dus zijn vruchten af. “Met het duoticket mogen we naar het Lotto Belgium House, officiële supportershuis van de Belgische atleten. Mijn kotgenoot gaat mee. Wanneer we naar het supportershuis gaan, staat nog niet vast. Ik heb het wel voor sporten met veel spanning en dynamiek, zoals volleybal, basketbal en hockey. Ik bewonder ook wat gymnasten doen. Het wordt mijn eerste ervaring op de Olympische Spelen en het is wel fijn dat het zo dichtbij is.”

Martijn Dendooven won een wedstrijd van Stad Leuven.
Martijn Dendooven won een wedstrijd van Stad Leuven. © gf

Naast deze beloning zal Martijn deelnemen aan een publieke loopwedstrijd ‘Marathon pour tout’. “Daar moest je de voorbije jaren enkele opdrachten voor doen en zo kon je een ticket winnen voor deze wedstrijd. De loopwedstrijd is in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus. Ik zal er de 10 kilometer lopen en zal er na de examens volop naar toewerken. Het is mijn doel om er een mooie tijd neer te zetten. Na Parijs mik ik weer op het Long Course Weekend, waar ik de halve afstanden wil afwerken. Wellicht volgt er nog een kerstloop in Brugge en het grote doel in 2025 is het EK marathon tussen Brussel en Leuven”, aldus Martijn, die nog elk weekend in Diksmuide is. “Mijn gezin zal meegaan om te supporteren in Parijs.”

Lees meer over: