Het VTI fietst 24 uur aan één stuk

Op de foto VTI fietst staat Simon Verlinde (ondersteunend personeel) tussen enkel leerlingen. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Eén op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Rode Neuzen Dag is dus geen overbodige actie. Verschillende Roeselaarse scholen spannen zich in om hun steentje bij te dragen en wel door leuke en originele activiteiten te organiseren.

In 2015 vond de eerste editie van Rode Neuzen Dag plaats, een dag waarop er extra aandacht wordt besteed aan de weerbaarheid en het psychische welzijn van jongeren. Heel Vlaanderen zamelt geld in voor projecten die jongeren mentaal sterker maken. Ook VTI Roeselare heeft besloten een actie op touw te zetten. Zij organiseren namelijk een 24-uren-fietsmarathon.

Record

Op donderdagavond 25 november om 18 uur begonnen de deelnemers te fietsen en 24 uur later eindigen ze. Vier deelnemers fietsen tegelijkertijd een half uur. Ook professioneel wielrenner Pieter Serry is van de partij. In totaal zullen 192 mensen 30 minuten gereden hebben. Het VTI wil hun record van de eerste editie, 2902 kilometer, overtreffen.

Na afloop van de fietsmarathon op vrijdagavond 26 november vindt er een spaghettifestijn plaats. Volwassenen betalen veertien euro en kinderen tot het zesde leerjaar tien euro. De avond gaat van start om 17.30 uur.

Evenwicht

Niet alleen het VTI, maar ook het VISO organiseerde deze week verschillende initiatieven om het mentaal welbevinden bij jongeren onder aandacht te brengen. Zo vond er maandag 22 november een bike challenge plaats, om leerlingen én leerkrachten bewust te maken van de voordelen van beweging. Dinsdag stond dan in het teken van #ShareYourSong. Leerkrachten en leerlingen konden hun favoriete liedjes doorsturen, om die vervolgens in de pauze te laten afspelen. Donderdag werd er chocolademelk verkocht ten voordele van Rode Neuzen Dag. Op vrijdag organiseert het VISO een gladiatorevenement. Leerkrachten en leerlingen gaan op het gladiatorspringkasteel een duel aan en proberen elkaar van de sokkel te duwen. Dit verwijst naar het belang van balans te vinden en proberen dat evenwicht vast te houden, ook als het even moeilijk gaat. Tot slot maakt de hele school een levende rode neus, die het ingezamelde bedrag voor Rode Neuzen Dag zal onthullen. De klas die het meeste geld heeft ingezameld, zal in de kijker geplaatst worden en wint een gezond ontbijt. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier