Het magische realisme van Jan in de bib van Izegem

Kunstenaar Jan Devoldere exposeert in de bib. (foto) © Frank Meurisse

Gewezen verzekeringsmakelaar Jan Devoldere stelt de hele maand maart een zevental schilderijen tentoon in de bib aan de Grote Markt. “Vooral reisimpressies”, zegt autodidact Jan die gevoel wil leggen in zijn kleurrijke schilderijen.

Jan Devoldere (72) woont in de Kokelarestraat en was tijdens zijn beroepscarrière zelfstandig verzekeringsmakelaar. Toen hij 61 jaar was, verkocht hij zijn verzekeringsportefeuille en ging wat je zou kunnen noemen met vervroegd pensioen. “Ik had altijd al aanleg voor tekenen, schilderen en fotografie’, zegt Jan. “Maar door gebrek aan tijd kwam ik er niet toe kunst te beoefenen. Toen ik met pensioen was, gaf mijn dochter Lies mij een origineel cadeaubon: ze schreef me in om in het Sask in Roeselare (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) een cursus te gaan volgen… De start van mijn artistieke carrière!”

Beeldende vorming

Jan volgde aan het Sask twee jaar beeldende vorming. “Ik maakte er kennis met diverse kunstdisciplines. Ik schreef me in bij Art’Iz in Izegem en volgde tekenen en schilderen bij lesgevers Christophe Denys en Greta Vermander. Twee leraars die me elk een aparte inbreng bezorgden.”

De laatste twee jaar evolueerde Jan zijn schilderkunst. “Primaire, heldere kleuren beheersen nu mijn werk en de verhoudingen en het dieptezicht moeten altijd kloppen. Mijn recente werk getuigt van een magisch realisme, een kunststroom die ook in de literatuur bestaat. Voor mij een vorm van expressionisme met felle kleuren waar ik in het onderwerp nog een gevoelswaarde probeer in te leggen. Een leraar in Art’Iz zegt dat mijn kunst een beetje op de stijl lijkt van de Schotse figuratieve kunstenaar Peter Doig.”

Landschappen

Jan schildert vooral landschappen. “Nu heel veel reisimpressies uit diverse landen. En met kleuren die niet noodzakelijk overeenkomen met de werkelijkheid. In de bib hangen zeven werken: Avondzon boven de Nijl, Rijp koren ‘s ochtends vroeg in een oase, De oogst ‘s ochtends vroeg, De markt van Marakech ‘s avonds, Kamelen aan de boord van de Nijl, St.-Florent in Corsica en Roeiers op de Nijl. (IB)

De werken kan je gaan bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier