Het laatste applaus van 2020

Redactie KW

Omdat we zelf mee verantwoordelijk waren voor de tweede golf, durfden we niet meer applaudisseren voor de zorg. Toch is het net dat wat we nog één keer moeten doen: op de laatste dag van het jaar, om 20.20 uur.

“2020: wat was me dàt voor iets jong.” Dat staat te lezen op de kerstkaartjes die we dit jaar naar onze vrienden en familie sturen. Het was inderdaad een speciaal jaar – al zeg ik dat bij elk jaaroverzicht. Maar dit jaar was het toch écht speciaal.

Niet alles was negatief. Het applaus voor de zorg bijvoorbeeld. Dat bezorgde vele mensen een krop in de keel, een gevoel van solidariteit dat ik alvast nog nooit had meegemaakt. Overal in de stad het holle geklap te horen, hoe eenzaam soms ook, zorgde voor verbondenheid. Net als de witte vlaggen die overal uithingen.

Omdat wij het allemaal een beetje laten hangen hebben in de zomermaanden, durfden we niet meer opnieuw te applaudisseren toen de tweede golf ons overspoelde. Het is niet erg consequent om ‘s avonds op je balkon te staan klappen als je net 15 vrienden hebt bezocht. Dus stonden we niet meer buiten en leek het alsof we alweer afgestompt waren. Al ben ik vrij zeker dat we inwendig nog altijd even vurig voor dokters, verplegers en zorgkundigen bleven supporteren als voorheen.

Laat je schroom achterwege en applaudisseer nog één keer

Nu is er opnieuw een oproep om te klappen. Men vraagt ons om klokslag 20.20 uur de voordeur te openen, het glas op de grond te plaatsen en de handen op elkaar te zetten, met de klokken van de kerktorens als begeleiding. Het initiatief komt van vzw verblind en wordt gesteund door onze burgemeester, die al zeker meedoet. “Om op een warme manier het jaar af te sluiten, en vooral om met hoop vooruit te kijken naar wat 2021 ons brengt”, aldus Ruth Vandenberghe.

Laat ons allemaal meedoen, beste Kortrijkzanen. Een applausje voor je buren, voor jezelf, voor je ouders die al maanden verstoken blijven van hun kleinkinderen, voor de studenten wiens eerste jaar nooit meer terugkomt, voor al de mensen die in eenzaamheid hun geliefden begraven hebben. En voor de zorg. Vooral voor de zorg. Voor al het toverwerk dat zij dit jaar verricht hebben.

Reageren? bram.van.renterghem@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier