Het Huis krijgt eerste Brugse Vredesprijs

Stefan Vankerkhoven

De lokale tak van de organisatie Het Huis heeft de allereerste Brugse Vredesprijs ontvangen. Het Huis organiseert contacten in een neutrale bezoekruimte tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen. De prijs werd uitgereikt naar aanloop van de jaarlijkse Vredesweek.

Voortaan reikt het Brugse stadsbestuur tweejaarlijks een Vredesprijs uit. “Die gaat naar een organisatie die zich inzet voor kleine of grote vrede en zich zo inspant voor conflictbemiddeling en herstel op lokaal of werldwijd niveau”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw.

De allereerste laureaat Het Huis zorgt voor herstel na een contactbreuk, bijvoorbeeld bij een vechtscheiding, in een thuissituatie met geweld of misbruik of waarbij een van de ouders een gevangenisstraf uitzat. “We werken aan een kleine vrede”, stelt coördinator Christine De Schagt. “Onze neutrale bezoekruimte is een veilige haven waar het kind zijn ouders graag mag zien. Het is de rechtbank die beslist of kinderen bij ons komen. Wij zijn er voor de kinderen, om hen een stem te geven. We begeleiden hen, via spelletjes werken we aan contactherstel.”

Gingkoboom

Het overlegplatform van Brugse vredesorganisaties (VOS Brugge, Pax Christi, Vredesactie, Vormingplus regio Brugge en Nsanga) droeg Het Huis voor als winnaar van de Vredesprijs. Die bestaat uit een zilveren gingkoblad, vervaardigd door de Brugse juwelier Michiel Neels, en een geldprijs van 500 euro. “De Japanse gingkoboom is de symbolische vredesboom van de Mayors for Peace, het wereldwijde netwerk van burgemeesters dat zich inzet voor nucleaire ontwapening en waar Brugge ook lid van is”, aldus Dirk De fauw.

De uitreiking van de Vredesprijs is het startschot van de Vredesweek van 19 september tot 2 oktober. Brugge(n) voor Vrede luidt de slogan van de Vredesweek 2020 die vol ‘overbruggende’ en vredestichtende initiatieven steekt: een vredesviering in de Sint-Jakobskerk, een stiltemoment in de Magdalenakerk, een fietstocht voor de vrede, gespreksavonden met de aalmoezenier van de Brugse gevangenis en met de bezieler van Within-Without Walls, een werkgroep rond gevangenen. Info : www.vormingplus-brugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier