“Het enige Belgisch jurylid op Hongaars wijnconcours”: sommelier Bert Lemahieu jureert bij Winelovers Wine Awards

Bert Lemahieu is jurylid op de Winelovers Wine Awards in Boedapest. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Sommelier Bert Lemahieu uit Westrozebeke is van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni het enige Belgische jurylid op de prestigieuze Winelovers Wine Awards in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is het grootste wijnconcours van Centraal- en Oost-Europa.

Bert Lemahieu (36) vormt al veertien jaar een koppel met de Hongaarse Edit Tordai (34). “Samen met Edit heb ik een flink stuk van Hongarije ontdekt”, vertelt Bert. “We ontdekten er ook heel wat goeie wijnen met heel wat potentieel, die bij ons totaal onbekend bleken. De Hongaarse wijnbouw beslaat geen erg grote oppervlakte, maar het land is toch wel het veertiende grootste wijnland in de wereld. Ik vond dat ik iets moest doen met die uitstekende Hongaarse wijntjes. Ik wilde kennis van zaken hebben en wilde ook weten waarover ik het had. Daarom volgde ik een cursus sommelier aan Syntra West, die drie jaar in beslag nam. Bij het verbouwen van mijn optiekzaak in Langemark, in 2020, creëerde ik meteen ook ruimte voor een eigen wijnhandel. Mijn optiekzaak en de wijnhandel bevinden zich in hetzelfde gebouw, maar hebben wel aparte ingangen en een aparte ruimte.”

Chauvinistisch

“Met Bibor Wines verkopen we uitsluitend Hongaarse wijnen”, verduidelijkt Bert. “We zijn in België exclusief importeur van een flink aantal Hongaarse wijnen. In ons gamma zitten zowel rode als witte wijnen, roséwijnen en zelfs bubbels. Je vindt bij ons witte wijnen vanaf 4 euro tot 15 euro per fles. Rode wijnen kosten bij ons tussen de 10 en de 25 euro. De duurdere wijnen zijn echte topwijnen die niet moeten onderdoen voor gelijkaardige Franse wijnen. We slijten onze wijntjes ondertussen ook al aan een aantal betere restaurants uit de regio, zoals CRKL in Roeselare. Ik word stilaan ook een beetje bekend in Hongarije. Hongaren zijn nogal chauvinistisch. Ik vermoed dat ze gecharmeerd zijn door waar we mee bezig zijn de exclusieve verkoop van Hongaarse wijnen en dat ik daardoor uitgenodigd werd om in de jury van de Winelovers Wine Awards te zetelen.”

“Hongaren zijn chauvinistisch, ik vermoed dat ik daarom ben uitgenodigd”

De Winelovers Wine Awards is het grootste wijnconcours van Centraal en Oost-Europa. “We gaan er met de jury op zoek naar de honderd beste wijnen. Dat zijn overigens niet alleen Hongaarse wijnen, maar ook wijnen uit andere Oost-Europese en Centraal-Europese landen tot zelfs Italiaanse wijnen. Ik jureerde nog nooit eerder en vind het een hele eer dat ik gevraagd ben om in de jury te zetelen. Er zijn een veertigtal juryleden en daar zitten toch wel een aantal stevige namen tussen. Zo zetelen er vijf Masters of Wine in de jury daarvan zijn er maar 350 in de wereld. Om Master of Wine te worden dien je elk groot wijnland te bezoeken. Je hebt al vlug meer dan 100.000 euro nodig om alle bezoeken te bekostigen, terwijl je ook serieuze examens dient af te leggen.”

Internationaal

Er zetelen onder andere wijnkenners uit het Verenigd Koninkrijk, uit de Verenigde Staten, uit Polen, Zweden, Nederland, Finland en Noorwegen, maar Bert is de enige Belg in het gezelschap. “Als jurylid zijn we niet de hele dag van dienst, we wisselen elkaar af. Proeven en jureren is immers behoorlijk intens. Via de jury hoop ik ook nieuwe wijnmakers en leveranciers te ontmoeten. Met Bibor Wines willen we verder blijven groeien en willen we ook nog meer proeverijen organiseren, om zoveel mogelijk mensen onze wijnen te laten ontdekken.”

Bibor Wines, Zonnebekestraat 5 in Langemark. Meer info: biborwines.be, info@biborwines.be, 057/48 94 45.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier