Geen carnavalstoet en feest in Zwevezele, wel wandelingen en online-initiatieven

© Kurt Desplenter
© Kurt Desplenter
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Voor het eerst in 53 jaar zal Zwevezele het zonder carnavalsstoet, prinsverkiezing of kroegentocht moeten doen. Een mokerslag voor de vele carnavalsvierders en De Orde Van De Bolhoed, de organisatie achter de festiviteiten. Met de slogan ‘Vier elk in je bubbel, dan vieren we volgende keer dubbel’ proberen ze een waardig alternatief te vinden voor de dorpsgekte in een normaal carnavalsweekend.

Voorzitter van de Orde Van De Bolhoed Geert Styl (50) en secretaris Tom Gryspeert (37) zullen carnaval dit jaar met gemengde gevoelens beleven. In het weekend van 14 februari zal er geen stoet door de straten passeren, een unicum in de carnavalsgeschiedenis. Al blijft de organisatie niet bij de pakken zitten. Wie al door de straten rondreed, zag de typische bolhoedverlichting hangen, maar daar blijft het niet bij. “Het is de bedoeling dat we nog van ons laten horen, zonder het zomaar te laten passeren”, zegt Tom. “We willen verre van de oorzaak zijn van een nieuwe Zwevezeelse coronagolf, dus moesten we zoeken naar waardige alternatieven. De hele maand februari kunnen de inwoners twee wandelingen doen doorheen Zwevezele. Eentje voor de diehard -carnavalsvierders en een kleinere voor families. Het wordt een doe-wandeling met vragen over carnaval. Dat is bijna het enige wat we kunnen doen.”

Hoge Valentijnsverwachtingen

Ook online zal er heel wat te beleven vallen volgens Geert: “De vrijdagavond zullen we de docufilm over ons carnaval streamen en op zaterdag zal de nieuwe burgemeester speechen en zijn er optredens van onze huis-dj Dennis Cartier en Yves Segers. Zondag kan je dan weer van thuis genieten van de hoogtepunten van de afgelopen vijftig jaar. Iedereen met hun bak bier in huis en in carnavalskleren, we hopen echt dat de mensen mee doen in het verhaal.” Of het zal aanslaan, heeft de organisatie niet in de hand. “Wij kunnen van alles organiseren, maar het feest en de inzet moet vanuit het volk komen”, zegt Tom. Normaal gezien zou het comité ook iets speciaals doen rond Valentijn. Dat het nu niet plaatsvindt, geeft Els, Geerts echtgenote, goede hoop: “Normaal zijn onze mannen op die dag altijd druk bezig met carnaval en hebben ze niet echt tijd voor ons. Nu ze thuis zijn, hebben de vrouwen hoge verwachtingen ( lacht ).”

Groot gemis

Vorig jaar stonden enkele groepen al op kantelen, maar een jaar geen carnaval hoeft volgens de organisatie niet per se nare gevolgen te hebben voor 2022. “Ik denk dat het beide richtingen kan uitgaan. Voor bepaalde groepen zal het deugd doen dat er dit jaar eens geen carnaval is en zullen ze minder happig zijn om er in 2022 terug in te vliegen”, vreest Geert. Volgens Tom kan het net een stimulans zijn. “Je bent dit jaar misschien op je gemak, maar dat is niet de bedoeling als organisatie. Er zal een groot gemis zijn.”

Geert Styl van de Orde van de Bolhoed.© KVZ
Geert Styl van de Orde van de Bolhoed.© KVZ

Of 2022 een waar feestjaar wordt, is voor de twee Bolhoeden een feit: “Carnaval is altijd een feest hé”, lacht Geert. “Eigenlijk hebben we daar nog niet echt bij stilgestaan, we willen graag eerst de alternatieve editie van 2021 uitrollen en we zien wel wat volgend jaar brengt”, zegt Tom. Dat het raar zal doen voor de rasechte carnavalsvierders is een understatement . “In andere dorpen vallen de inwoners vanaf januari in een gat. Kerst en Nieuwjaar zijn voorbij en ze weten niet meer wat ze moeten doen. Bij ons in Zwevezele begint het dan pas. En nu vallen wij net zoals die andere gemeentes ook in een gat. We zijn dat niet gewoon hé”, legt Geert uit. Corona bracht veel verenigingen financiële kopzorgen en ook het carnavalscomité loopt dit jaar een pak inkomsten mis. “Dat wij een jaar geen inkomsten hebben, speelt wel mee in ons achterhoofd. Maar in principe weten we perfect waar onze kosten nu liggen en handelen we daar naar”, zegt Tom. “We hebben ook geluk dat wij wel nog carnaval konden vieren in 2020.”

Mooie herinneringen

Geert is al 27 jaar een Bolhoed en ook Tom zit al sinds 2009 in de organisatie. In leeftijd verschillen de twee mannen dertien jaar, maar volgens hen was die verjonging noodzakelijk. “Enkele jaren geleden zijn er een pak jongere mensen bij de organisatie gekomen. Voor de kerngroep zorgde dat voor nieuwe inbrengen en een leuke mix van profielen. We zijn nu met twaalf mannen en tien carnavalsladies. Het is een hele plezante groep”, zegt Geert. Na al die jaren hebben de twee al heel wat meegemaakt. Het is voor hen moeilijk om één mooie herinnering te kiezen. “Ik vind de zondagavond altijd een heel mooi moment. De stoet is veilig verlopen, het volk stroomt toe in de tent, de zanger staat al klaar op het podium en dan kunnen wij ook naar adem happen. Er valt dan een enorme last van onze schouders”, zegt Tom. Ook voor Els, de vrouw van Geert en zelf een Bolhoedlady, springt er toch één bepaald moment bovenuit: “Toen carnaval 50 jaar bestond, hebben we drie weekends georganiseerd in plaats van twee, dat heeft het publiek zeker gesmaakt. We maakten toen ook een boek, een film en een eigen biertje.” Naast al het organiseren doen de Bolhoeden zelf mee aan de kroegentocht. “Voor ons is dat een avond waarop wij uit de bol kunnen gaan, net zoals de andere feestvierders”, zegt Geert.

Carnavalsmicrobe

Carnaval Zwevezele was origineel een feest van en voor het dorp, maar nu heeft het ook naam en faam verkregen in omstreken. “We merken dat onze kroegentocht, waar praktisch het hele dorp verkleed door de straten loopt, steeds groter wordt. Wij maken daar totaal geen reclame meer voor, maar er komen zelfs mensen van Lichtervelde en Torhout naar onze kroegentocht”, zegt Geert. “Toch krijgen we vaak de vraag hoe het komt dat carnaval hier zo fanatiek beleefd wordt. Ik ben gestopt met dat uit te leggen ( lacht ). Carnaval is iets speciaals, you love it or you hate it ”, zegt de voorzitter. “Via de scholen zullen onze Bolhoedladies ook knutselpakketten uitdelen ter vervanging van kindercarnaval”, zegt Tom. “Volgens ons is het daar en tijdens de stoet waar de kinderen de carnavalsmicrobe te pakken krijgen”, zegt Geert. Elk jaar gooien de verkozen prins en het roosje traditioneel bolhoedjes tijdens de stoet. Het is altijd gissen welk kleur het dat jaar zal worden. Of er dit jaar überhaupt een bolhoedje zal zijn om aan de collectie toe te voegen? Daar hebben we nog het raden naar.

Info: Carnaval Zwevezele zal in 2022 op 27 februari plaatsvinden. Meer op www.carnavalzwevezele.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier