“Herinnering levendig houden met QR-code op graf”: Uitvaart Beyens-Billiet pakt uit met een primeur voor regio

Saien Vantomme is verantwoordelijk voor de creatieve ideeën voor de uitvaart. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Uitvaartzorg Beyens-Billiet in de Lourdesstraat pakt met het platform Herinner Mij.be uit, volgens hen een primeur voor de regio. “Met QR-codes aan het graf of de urne willen we de herinnering aan de dierbaren levendig houden”, zegt zaakvoerder Arne Beyens. “Ons nieuw idee is ondertussen online en toegankelijk voor iedereen.”

“De nabestaanden krijgen een wachtwoord om toegang te hebben tot het platform waarop men bijvoorbeeld zelf foto’s, een filmpje, een gedicht, de rouwkaart kan posten. Ook muziek kan, bijvoorbeeld van Spotify of YouTube. Later kan men ook nog foto’s toevoegen of andere verwijderen. We hebben al klanten uit Geluwe, Wervik, Menen en Kortrijk. Bijvoorbeeld aan de urne van Bernard Geldhof op de parkbegraafplaats in Wervik en aan de rustplaats van brandweerman Jacques Vanhee in Geluwe. De mensen zijn enthousiast. We kregen er al veel vragen over.”

“Een blijvende herinnering, altijd binnen handbereik voor wie met zijn gsm aan de rustplaats staat en de mooie momenten van zijn of haar dierbare kan herbeleven. De manier van afscheid nemen verandert continu. Wat we aanbieden is volledig op maat van de klant. Het geeft een dynamiek aan ons werk.”

In opmars

“In bepaalde landen is dit in opmars, bijvoorbeeld in Nederland en de Angelsaksische landen staan ze daarmee al ver. In bepaalde grote steden proberen ze dat ook, maar komt het niet echt van de grond. We hadden het eens zien passeren op internet en TikTok. We bieden dat onze klanten standaard aan in het pakket voor het regelen van de uitvaart. Voor ons is dat een kleine moeite. Ook wie een beroep deed op een collega kan bij ons terecht, mits betaling uiteraard. Met die QR-code gaat men het graf een gezicht geven.”

Levendige herinnering

Uitvaartzorg Beyens Billiet is sedert juli uitgebreid met Saien Vantomme. “Ze helpt al enige tijd mee tijdens de uitvaartdiensten”, zegt Arne. “Op kantoor is ze vooral bezig met multimedia en creatieve ideeën voor de uitvaart. We geven over het platform uitleg op de sociale media Facebook en Instagram”

“Met die QR-code geeft men het graf een gezicht”

Het lanceren van de QR-code kwam er niet zomaar. “Reken maar dat we er een half jaar mee bezig zijn geweest, eerst goed nadenken, bedenken en navragen”, zegt Arne. “De mensen willen het mooie van hun dierbare herinneren. Op de uitvaart in de aula of kerk krijgt men mooie foto’s te zien, vertrekt iedereen en nadien verwatert dat. Wie aan het graf of de urne staat, kan de QR-code scannen. Het maakt het persoonlijker en is een herinnering die men levendig kan houden.”

Funerarium in 2025

Arne Beyens woont in de Moeskroenstraat in Menen. Hij nam in september 2021 samen met zijn echtgenote Paulien Messiaen uitvaartzorg Geert Billiet in de Kerkstraat over. Vakman Geert werkt nog mee en is ondertussen verhuisd naar Kortrijk. Uitvaartzorg Beyens Billiet investeert in een funerarium in de Jeruzalemstraat. De bouwwerken zijn volop aan de gang. “We kochten hier een stuk bouwgrond en hopen in januari alles klaar te hebben”, zegt Arne. “Persoonlijke, warme en familiale zorg in een gloednieuw uitvaartcentrum, in een rustige en groene omgeving.”

Al even opmerkelijk als die QR-codes is dat voor een paar gevallen een overledene niet in het funerarium, maar thuis wordt opgebaard. “We hadden er ondertussen al een viertal. Dankzij de huidige technieken is dat nu allemaal mogelijk”, zegt de begrafenisondernemer.

Wie ook een levendige herinnering aan zijn of haar dierbare wil, kan contact opnemen via Info@beyens-billiet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier