Herdenkingswandeling in Houtem voor Jeremy en Mathias die verongelukten in een beerput

Marie-Paule Debaere, Siska Vanpeteghem en Marleen Decroos koesteren de herinnering aan hun zoon en man. Komende zondag kan er gewandeld worden en worden Jeremy en Mathias extra herdacht. © Anne Bovyn
Redactie KW

Op zondag 26 februari organiseren de families Godderis uit Stavele en Morlion-Vanpeteghem uit Beveren een herdenkingswandeling voor Jeremy en Mathias, de twee vrienden die in augustus 2014 om het leven kwamen bij een ongeval in een beerput. De wandeling vond eerder al plaats in Beveren en Stavele, voor deze editie werd Houtem gekozen, wat de thuisbasis van Mathias’ ouders is.

Jeremy Godderis uit Stavele was 20 en Mathias Morlion uit Beveren 32 jaar toen ze op 7 augustus 2014 tijdens het ledigen van een beerput op tragische wijze om het leven kwamen. Het dompelde hun familie, vrienden en bij uitbreiding hun hele dorpsgemeenschap in diepe rouw. De voorbije acht jaar hielden beide families er aan om de herinnering aan hun kinderen, broer, echtgenoot en papa levend te houden en eind februari een publieke herdenking te organiseren.

Buitenmensen

De eerste vijf jaar gebeurde dat met een zeer persoonlijke viering waarbij er achteraf nog wat nagepraat kon worden. Om redenen van corona, maar evenzeer omdat Mathias en Jeremy buitenmensen waren, werd in 2021 overgeschakeld op een herinneringswandeling. De eerste editie vond plaats in de IJzervallei van Beveren-aan-de-IJzer, waar Mathias met zijn gezin heeft gewoond, in 2022 was de startplaats de ouderlijke hoeve van Jeremy in Stavele en dit jaar kiezen de families voor het vlakke landschap van Houtem.

Hoe het bijna negen jaar na de feiten met mama Marie-Paule Debaere, mama Marleen Decroos en Mathias’ echtgenote Siska Vanpeteghem gaat, vragen we de drie dames bij een koffie en een koekje. We horen dat hun geliefden nog iedere dag een prominente plaats in hun levens innemen.

Groot gemis

“De eerste jaren is vooral overleven”, zegt Mathias’ moeder Marleen. “Pas vele jaren later komt echt het besef dat ze niet meer terug komen.”

“In ons gezin is het grote gemis nog erg aanwezig”, vertelt Marie-Paule, de mama van Jeremy. “We zeggen nog vaak: Jeremy zou zeggen dat we dit zus of zo moeten doen. Voor mijn man moet er nog elke morgen een extra tas, mes en plankje op de ontbijttafel worden gelegd en ik doe dat ook. Je moet respect hebben voor de manier waarop elkeen met zijn of haar verdriet omgaat. Ondertussen zijn er drie kleinkinderen geboren. Jeremy heeft hen niet gekend. We blijven praten over hem. Want hem vergeten, is natuurlijk onmogelijk.”

“Nog elke morgen wordt extra tas, mes en plankje op de ontbijttafel gelegd”

Marie-Paule Debaere

Mama van Jeremy

“In het begin is er enkel verdriet”, voegt Siska toe. “En in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht of gezegd, slijt groot verdriet niet. Wel is het zo dat gaandeweg je wereld opnieuw wat ruimer wordt. En dat er regelmatig ook opnieuw ruimte is voor momenten van blijdschap en geluk.”

Deelnemen aan de wandeling ter ere van Jeremy en Mathias kan tussen 10 en 16.30 uur. De start is op de hoeve Jan Morlion aan de Jagersstraat 2 in Houtem waar ook een begeleidend plannetje klaar ligt.

Traject

Het traject is ongeveer 5 kilometer en loopt doorheen het gebied van de Bergenvaart. Aansluitend is er mogelijkheid tot het verkrijgen van een drankje of broodje. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier