‘Herbegrafenis’ in Kooigem: “Al is Kooigem hun niets waard, toch zijn we Kortrijks staart”
Op 3 december 1976 werd Kooigem symbolisch begraven, toen de kleine gemeente haar zelfstandigheid verloor door de fusie met Kortrijk. Zaterdag 12 oktober, bijna vijftig jaar later, organiseren de Kooigemnaren een ‘herbegrafenis’ van hun gemeente. Dat om vlak voor de lokale verkiezingen nog eens aandacht te vestigen op de staart van Kortrijk.
Gregory Vanovertveldt en Luc Scharre, twee actieve inwoners, namen het initiatief om een nieuwe rouwstoet te organiseren, geïnspireerd door de originele begrafenisstoet van 1976. Luc Scharre had nog de teksten van destijds en dankzij oude beelden kunnen ze de oorspronkelijke plechtigheid bijna volledig reconstrueren. Wat kleinschalig begon met een affiche, groeide al snel uit tot een evenement dat de harten van vele Kooigemnaars veroverde. “De eerste vergadering trok dertig geïnteresseerden en bij de tweede bijeenkomst waren er al zestig aanwezigen. In Kooigem is er weinig verenigingsleven, waardoor het fijn is om ons hierin vast te bijten”, klinkt het bij medeorganisator Piet Defever. Het evenement groeit nog steeds. Naar verwachting zullen zo’n 120 inwoners deelnemen aan de rouwstoet, op een totale bevolking van ongeveer 800.
De rouwstoet begint om 10.30 uur en zit vol authentieke details uit 1976. De veldwachter, pastoor, misdienaars en kerkbaljuw zullen allemaal aanwezig zijn in traditionele klederdracht. De fanfare St. Cecilia, met vijf leden van vijftig jaar geleden, verzorgt de muziek. “De organisatie ‘Historisch Kooigem’ verzamelt al een tijdje oude verenigingsvlaggen. Daardoor kunnen we ook enkele vlaggen die aanwezig waren op de oorspronkelijke begrafenis opnemen in onze rouwstoet”, vertelt Piet.
Hint aan de politiek
Het is niet toevallig dat de rouwstoet vlak voor de lokale verkiezingen plaatsvindt: “We zijn een kleine deelgemeente, waardoor we weinig faciliteiten hebben. Ik begrijp dat we niet veel opbrengen, maar dat wil niet zeggen dat we vergeten mogen worden. Deze herbegrafenis is geen protest, maar we willen wel een hint geven aan de politiek. En zoals de leuze op het bidprentje luidt: ‘Al is Kooigem hun niets waard, toch zijn we Kortrijks staart.’”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier