Help de bijen: haalde jij al gratis zakjes bloemzaad?

Julie Sabbe neemt deel aan de campagne ‘Voer de Bij Bij’. © Davy Coghe Davy Coghe
Nancy Boerjan

De Nederlandse stichting The Pollinators zet zich met de campagne ‘Voer de Bij Bij’ sinds 2016 in voor het welzijn van bestuivende insecten en het bevorderen van biodiversiteit. Ook Vlaanderen helpt dit voorjaar mee om voedselbanken voor bijen op te richten. En daar kan iedereen een zaadje toe bijdragen.

Het belang van bijen voor het in stand houden van de biodiversiteit in onze natuur valt niet te onderschatten. Bijen zorgen, samen met nog een groot aantal andere insecten, voor de bevruchting van planten. Maar de bijenpopulatie komt steeds meer onder druk te staan als gevolg van warmere temperaturen tijdens het vroege voorjaar en de betegeling van tuinen.

Inheems bloemzaad

Om die druk enigszins te verlagen, verdelen The Pollinators elk voorjaar 20.000 gratis zakjes inheems bloemzaad waarmee mensen in hun omgeving een bloementuin kunnen creëren, waar bijen stuifmeel en nectar vinden. De zakjes kunnen nog tot 22 april opgehaald worden bij een ‘Voedselbank voor Bijen’ in je buurt, te vinden op de online kaart op de website. Er zijn afhaalpunten verspreid over de hele provincie. Maandag 22 april wordt – in Nederland – uitgeroepen tot Nationale Zaaidag, dag waarop de zaadjes massaal uitgestrooid kunnen worden.

Ook de Brugse Julie Sabbe (28) neemt deel aan het initiatief. “Mijn mama gaf het me als klein meisje al mee om aandacht en respect te hebben voor het milieu en de natuur. En daar probeer ik tot op vandaag op mijn manier een steentje toe bij te dragen. Ik ben veganist, vermijd het gebruik van plastic, verplaats me zo veel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer en post regelmatig iets op Instagram over duurzame mode. Als ‘sabsjul’ deel ik op Instagram graag tips om je goed te kleden met tweedehands kledij of kleine, duurzame merken. Het zijn op zich allemaal kleine stappen, en het lukt me niet altijd om consequent te zijn, maar ik vind het belangrijk om te doen wat in mijn mogelijkheden ligt.”

Lage drempel

Ook de ‘Voer de Bij Bij’-campagne sprak Julie meteen aan. “Zeker ook omdat de drempel om eraan mee te doen heel laag ligt. Want velen denken nog altijd dat een duurzame levensstijl lastig of duur is. Maar dat klopt niet. Door in ons dagelijks leven kleine aanpassingen te maken, kunnen we al veel bereiken.”

Info: www.voerdebijbij.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier