Heleen Cool leert aanstaande moeders om ook voor zichzelf te zorgen
Heleen Cool kent als geen ander het belang van beweging, gezonde voeding en zelfzorg voor toekomstige moeders en hun baby’s. En net die aandachtspunten verloor ze tijdens haar zwangerschap zelf uit het oog. Daarom bundelde ze in het boek ‘Relaxed zwanger’ persoonlijke ervaringen, tips van experten en praktische inspiratie om van zwanger zijn een positieve ervaring te maken én voor meer mildheid voor onszelf.
Heleen Cool (29) groeide op in Houthulst maar woont sinds haar studies kinesitherapie in Leuven. De praktijk Flowcare waar ze deel van uitmaakt, werkt rond fysiek en mentaal welzijn, en richt zich onder meer tot zwangere vrouwen. De aanpak waarbij fysiek en mentaal welzijn elkaar versterken is er een die Heleen, zelf moeder van Ida (3) en Cleo (2), uitstekend bevalt. Al bleek ze precies dat evenwicht wat uit het oog te verliezen toen ze zelf zwanger werd. “Bij het begin van mijn eerste zwangerschap werden te hoge schildklierwaarden vastgesteld, waardoor ik me voortdurend opgejaagd voelde. Mijn lichaam leek wel constant in overdrive. Na de nodige onderzoeken en tijd kwam dat uiteindelijk wel in orde en verliep die zwangerschap verder goed”, schetst ze. “Acht maanden na Ida werd ik opnieuw zwanger. Opnieuw speelde die schildklier me parten en had ik last van bekkenpijn als gevolg van twee snel op elkaar volgende zwangerschappen, maar daar kwam nog eens een hectische verhuizing bij, een baby die moeilijk sliep, en bovendien verbleef mijn vriend toen dikwijls in het buitenland voor zijn job. Bovendien werd op 20 weken een variatie opgemerkt aan het hartje van Cleo, het bleek uiteindelijk vals alarm maar ook dat kwam mijn stressniveau niet ten goede. Ik voelde me allesbehalve top. Alles denderde maar door, het voelde alsof ik de controle over mezelf en mijn leven kwijt geraakte.”
Zorgen voor jezelf
Net in die periode volgde Heleen een bijkomende opleiding relaxatietherapie. “Ik realiseerde me dat ik op die momenten bewust stil stond bij wat er met mij en om me heen gebeurde, en dat ik dat gewoon vaker moest doen. Geen grootse veranderingen doorvoeren, wel af en toe even rust nemen, nagaan wat ik voelde… Kortom, wat meer zorgen voor mezelf”, legt ze uit. Heleen zocht en vond wetenschappelijk onderbouwde informatie over de gevolgen van stress op een zwangerschap, en manieren om die te beperken. De voordelen daarvan bleken aantoonbaar, voor moeders maar nog meer voor baby’s. Die bevindingen besloot ze te bundelen in een boek, en te vertalen naar een praktische aanpak.
We moeten leren houden van onze ‘perfecte imperfecties’
“Ik kon putten uit mijn eigen achtergrond en opleidingen. Van daaruit wilde ik proberen om wat voor mij basiskennis is – over beweging, voeding, rust nemen -, op een bevattelijke manier uit te leggen aan de lezer. Maar ik wilde ook wel eens weten wat experten die in hun vakgebied bezig zijn met de wisselwerking tussen fysiek en mentaal welzijn over zwangerschap dachten. Onder meer dr. Steven Laureys, Nina Mouton en Eva Daeleman deelden graag hun visie en tips.”
Zelf werd ze zich door de gesprekken met de deskundigen nog meer bewust van het belang van beweging tijdens de zwangerschap. “Maar vooral de impact die stress kan hebben op de foetus was voor mij een nieuw gegeven: baby’s van zwangere vrouwen die onder constante druk staan blijken zeker in de eerste levensmaanden meer te huilen, minder goed te eten en te slapen. Op latere leeftijd is er meer kans op de ontwikkeling van emotionele en leerproblemen, blijkt uit onderzoek van professor Bea Van den Bergh. Die vaststelling motiveerde me nog meer om toekomstige moeders bewuster te maken van het belang van een zwangerschap waarin ze zich goed voelen. In hun eigen belang, maar zeker ook in dat van de baby.”
Moeders op social media
Doorheen het boek laat Heleen ook haar eigen ervaringen aan bod komen. “Mijn emoties gingen alle kanten op tijdens mijn zwangerschappen. Van onversneden trots op mijn zwangere buik tot huilend in de zetel zitten omdat ik mij een walvis op het droge voelde. Ik had nog het meeste schrik van hoe mijn lichaam er na de zwangerschap zou uitzien. Want ik vergeleek mijzelf met onrealistische beelden van vrouwen op social media, die er na een paar weken alweer uitzagen als voorheen. Ik weet dat dat beeld niet klopt, en toch liep ik in die val. En ja, ook ik dacht na over plastische chirurgie, maar ik kwam opnieuw uit bij de vaststelling dat we moeten leren houden van onze ‘perfecte imperfecties’. De meeste zwangerschappen hebben inderdaad gevolgen voor je lichaam, daar moeten we niet flauw over doen. Maar door te snel te willen gaan, kunnen we soms net meer schade aanrichten. Een voorbeeld daarvan is diastase. Bindweefsel heeft tijd nodig om te helen, en daarbij helpen de juiste, lichte oefeningen en voldoende rust. Ook de bekkenbodem wordt nog te vaak vergeten, zes weken na een bevalling langs gaan bij een bekkenbodemtherapeut zou vanzelfsprekend moeten worden”, pleit Heleen tot slot.
‘Relaxed zwanger’ door Heleen Cool i.s.m. Mama Baas en Uitgeverij Lannoo, 192 p., 25,99 euro
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier