Stad Harelbeke krijgt een extra groene pixel langs de Leie

(foto LOO)
Redactie KW

De stad Harelbeke wil dat de parking van de muziekacademie een groene plek langs de Leie wordt. Het gaat om ongeveer 800 m². De stad gaf daarvoor opdracht aan een studiebureau om het voorontwerp van de stad technisch volledig uit te werken.

De buitenomgeving van SAMWD, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, in het centrum van de stad en langs de Leieboorden, bestond tot vorig jaar voornamelijk uit parkeerplaatsen in combinatie met enkele stukjes groen. Na de Leiewerken Haqua en bijhorende aanleg van het warmtenet met onder andere de aankoppeling naar SAMWD, stelt het stadsbestuur voor om van deze buitenomgeving een multifunctionele groene ontmoetingsruimte te creëren voor zowel de leerlingen en hun (groot)ouders als voor passanten.

“De parking van de muziekschool gaan we ontharden. In overleg met de muziekschool zullen we dit stukje veranderen in een rustplek, met ook een buitenklas voor lessen. We willen de connectie met de Leie maken en op die manier onze stad vergroenen”, zegt schepen van Groen en Milieu Tijs Naert (Groen). “In ons meerjarenplan kozen we voor meer groen. Het geeft ons de mogelijkheid om ons te wapenen tegen de komende veranderingen op het vlak van klimaat. Dergelijke groene pixels hebben dus meerdere doelstellingen Er zal beleving zijn met een rustpunt en we brengen ook koelte in de stad.”

BEPLANTINGSPLAN

“Een mooi project voor onze stad, waar ouders en grootouders kunnen wachten op hun zoon of dochter na de muziekles. Maar ook passanten en inwoners zullen er kunnen vertoeven. Een extra openbare groene ruimte die we in onze stad willen creëren”, aldus schepen van Onderwijs en Kunstonderwijs Francis Pattyn (CD&V). “Een win-winsituatie. We creëren een bijkomende mooie plaats in het centrum van onze stad en de leerlingen van onze muziekschool hebben er een buitenklas bij, waar ze ook kunnen musiceren en kleine optredens verzorgen.”

“In de buitenklas zullen kleine optredens plaatsvinden”

Binnen de stadsdiensten werd een voorontwerp gemaakt dat technisch volledig dient uitgewerkt te worden door een studiebureau. “Dit in wisselwerking met onze Groendienst, SAMWD en het opdrachtnemende studiebureau. Na opmaak van het definitieve voorontwerp zal het beplantingsplan integraal opgemaakt worden door het opdrachtgevend bestuur: met inclusief soorten, aantallen en plantmaten”, besluit schepen Naert. De kostenraming voor deze opdracht bedraagt 16.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier