Harelbeekse promoot zelftestkit: “Veel mensen durven niet naar huisarts voor soa-test”

Emiliano Viscarra, Marie-Noel Achkar, Ella Ameye en Florencia Anzorena van AbelCare. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ella Ameye (26) uit Harelbeke lanceerde samen met haar teamleden bij Abelcare een online platform waar mensen in alle discretie een soa-test kunnen bestellen. Bijzonder is dat je ook zélf je staal af neemt en dat je de laboresultaten digitaal kan bekijken. “En die zijn even betrouwbaar als bij de huisarts”, aldus Ella. “De resultaten worden in dezelfde labo’s verwerkt.”

Slechts een derde van de Vlamingen laat zich af en toe testen op een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Veel mensen schamen zich om met een dergelijke vraag naar hun dokter te gaan of ze vinden het hele proces te omslachtig. Deze mensen willen juriste Ella Ameye en haar team bij de Brusselse startup Abelcare bereiken. In het buitenland bestaat het systeem al een tijdje, maar in ons land is het uniek.

“Je merkt dat de drempel om een dergelijke test in het ziekenhuis of bij de dokter te vragen, erg hoog ligt”, vertelt Ella. “Amper een paar uur nadat onze website online stond liepen de eerste bestellingen al binnen. Schaamte is een heel belangrijke factor, maar ook onwetendheid speelt een rol. Als je soa zegt, dan denkt iedereen spontaan aan aids. Maar er zijn minstens zeven seksueel overdraagbare aandoeningen die heel vaak voorkomen. Denk maar aan chlamydia. Het is mogelijk dat je daar zelf geen symptomen van ondervindt maar je kan de ziekte wel doorgeven. Aangezien die de vruchtbaarheid kan aantasten bij de vrouw is dat toch een serieus probleem.” Zo’n 90 procent van alle soa’s in de wereld worden niet gediagnosticeerd. In Vlaanderen daalt dat aantal gelukkig tot 50 procent. Maar dat blijft een enorm aantal als je het vergelijkt met andere ziektes.

De testkit wordt geleverd in een discrete verpakking.
De testkit wordt geleverd in een discrete verpakking.© gf

Op www.abel.care kan je testen voor chlamydia (de meest voorkomende soa in Vlaanderen, red.) en gonorroe bestellen. Je krijgt dan thuis of in een ophaalpunt een testkit geleverd in een discrete verpakking. Het urine- of vaginaal staal afnemen doe je zelf, aan de hand van de uitgebreide handleiding. Daarna stuur je de – op voorhand gefrankeerde – kit via de post naar het gecertificeerd labo. Na twee dagen kan je in je online profiel op www.abel.care de resultaten bekijken.

Zeer betrouwbaar

“Het onderzoek gebeurt steeds in erkende laboratoria die de hoogste kwaliteitsstandaarden hanteren” benadrukt Ella. “Net zoals wanneer je je bij de dokter laat testen. Alleen neem je de test nu zelf af. Trouwens veel dokters laten je een dergelijke test al zelf afnemen in hun kabinet.” Is deze evolutie naar zelfdiagnose dan niet gevaarlijk? “Helemaal niet”, aldus Ella. “Als de test positief blijkt te zijn, moedigen wij onze gebruikers meteen aan om een arts op te zoeken.”

“Abelcare is bovendien meer dan een webshop voor tests”, gaat ze verder. “Alles begint bij preventie. We praten op onze blog over het belang van veilige seks, we geven informatie over mogelijke symptomen, we leggen uit wat een incubatieperiode is, we geven tips over hoe je met vorige partners kan praten over soa’s, enzovoort. Hiervoor kunnen we rekenen op tips van Sensoa, het expertisecentrum dat de algemene seksuele gezondheid wil bevorderen en een gediversifieerd testaanbod ondersteunt. Zij vonden ons platform meteen een goed idee.”

Ella en haar team hopen binnenkort hun aanbod en hun markt uit te breiden. “Ook in de rest van Europa is er vraag naar dergelijke tests. En vanaf begin volgend jaar willen we ook testen voor andere soa’s aanbieden”, klinkt het.

Wie zelf een test wil bestellen, kan dat doen op abel.care.be. Een kit kost 49 euro, inclusief verzendkosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier