Harelbeekse Emilie Vyncke (14) neemt deel aan ‘Junior Bake Off’: “Once in a lifetime ervaring”
Emilie (14) uit Harelbeke is een van de deelnemers van het nieuwe seizoen van ‘Junior Bake Off’. Daarin nemen acht jonge bakkers het tegen elkaar op en strijden ze voor de titel van beste jonge bakker van Vlaanderen. “Het was echt de zotste ervaring ooit”, glundert ze.
Emilie Vyncke komt oorspronkelijk uit Harelbeke, maar ze woont sinds oktober 2021 met haar familie in Singapore. “We zijn naar Singapore verhuisd voor het werk van mijn papa, omdat hij veel in Azië moet reizen. Dus zijn we naar Singapore verhuisd met mijn broer en zus”, vertelt Emilie.
Ze volgt les in de Canadian International School in Singapore, een internationale school waar iedereen Engels spreekt. “We werken hier met een heel ander schoolsysteem. We schrijven niet in boeken, maar hebben enkel een laptop en notitieboekje mee. Alles verloopt online en onze lessen zijn ook anders. We leren eigenlijk zonder alles te studeren. Aan de hand van research questions en essays verwerken we de leerstof op een actieve manier”, legt Emilie uit.
Realistische cakes
Al sinds haar derde heeft Emilie een grote passie voor alles wat met bakken te maken heeft. “Ik heb mij het meest verdiept in cakes, en meer specifiek in realistic cakes. Dat zijn cakes die eruitzien als een echt voorwerp. Wanneer je die opensnijdt, creëer je een wow-effect. Ik had zo’n cake eens ergens zien passeren en ik ben het ook gaan uitproberen. Sindsdien ben ik helemaal verkocht. Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt”, vertelt Emilie.
Van een cake in de vorm van een hondenhoofd tot een cake die precies lijkt op een koffiezetapparaat, je kan het zo gek niet bedenken of Emilie kan het maken. “Ik vind het geweldig om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Het liefst werk ik met fondant, omdat dat gemakkelijker te manipuleren is dan bijvoorbeeld glazuur. Ik werk soms ook met rijstpapier.”
Passie voor bakken
Nadat ze de vorige seizoenen van Junior Bake Off gebingewatched had, besloot Emilie zich in te schrijven voor het programma. En met succes, want ze werd geselecteerd voor het vierde seizoen. “Junior Bake Off was echt een unieke ervaring, een once in a lifetime experience. Ik zou het zo opnieuw willen doen. Ik heb niet alleen heel veel bijgeleerd over bakken, maar het was ook heel cool om bekende Vlamingen te ontmoeten”, vertelt Emilie.
“Het was ook leuk om eindelijk leeftijdsgenoten te ontmoeten die dezelfde passie voor bakken delen. Ik heb nog steeds contact met de andere deelnemers. Aangezien er zes uur tijdsverschil is tussen België en Singapore, is het niet zo gemakkelijk om te bellen. Daarom houden we elkaar op de hoogte via vlogjes op Snapchat.”
Toekomstplannen
In haar vrije tijd is Emilie graag creatief en sportief bezig. Ze bakt niet enkel, maar knutselt ook graag. “Ik werk graag met mijn handen. Dat doe ik bijvoorbeeld door te knutselen met karton. Sporten doe ik ook graag. Ik speel zowel tennis als hockey”, vertelt Emilie.
“Later wil ik niet per se van bakken mijn beroep maken. Als bakker maak je vaak dezelfde dingen, terwijl ik liever experimenteer met smaken en constructies. Later zie ik mezelf architect worden. Dan kan ik ook constructies maken en mijn creativiteit inzetten in de gebouwen die ik ontwerp. Ik wil wel graag verdergaan met @emilievynckebakes, mijn eigen bedrijfje.”
Creatief zijn zit duidelijk in de familie, want ook haar tweelingzus Romane is een bezige bij. “We zijn allebei creatief, maar op een andere manier. Terwijl ik graag dingen maak en werk met mijn handen, is zij heel goed in drama en expressie”, legt Emilie uit. “Mijn papa is heel creatief bezig met tekenen en beeldhouwen in zijn vrije tijd en mijn mama is zeer creatief in het organiseren van feestjes en haar gloednieuw travelbedrijfje hier, @singaporeslingsters. Ik denk dat mijn passie voor creëren en experimenteren een beetje een combinatie is van wat mijn ouders graag doen.”
Het nieuwe seizoen van ‘Junior Bake Off Vlaanderen’ is vanaf zaterdag 20 april te zien op Play4 en online via GoPlay.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier