Haarinstituut Eecloo-Feys in Zedelgem bestaat 85 jaar: “Op naar de 100!”

Maureen Feys runde 22 jaar lang Haarinstituut Eecloo-Feys smet haar man Jean en zet sinds 2017 de zaak alleen voort. Het kapsalon werd opgericht door Jean's vader Gaston in 1939. “De familie Eecloo was een echt kappersfamilie.” © BC

Haarinstituut Eecloo-Feys, gelegen langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem De Leeuw, is dit jaar 85 jaar jong. Het kapsalon stapelde de voorbije decennia de prijzen op. “Als de gezondheid mee wil, doe ik er graag nog 15 jaar bij”, zegt Maureen Feys (56) die het kapsalon 22 jaar lang runde met wijlen haar man Jean-Marie Eecloo.

De 75ste verjaardag van Haarinstituut Eecloo-Feys kon Maureen Feys nog samen met haar man, Jean voluit Jean-Marie Eecloo vieren. Drie jaar later sloeg echter plots het noodlot toe en overleed Jean aan kanker. Ondanks deze grote tegenslag bleef Maureen niet bij de pakken zitten. “Ik heb er een erezaak van gemaakt om de goede naam van onze mooie zaak voort te zetten, want Jean en ik hebben altijd samen met hart en ziel in ons kapsalon gewerkt. We waren een perfecte tandem en hebben liefst 22 jaar dag in dag uit samen gewerkt en geleefd. Ik heb moeten wennen aan een huis en kapsalon zonder hem, maar er waren zoveel mensen die me steunden zeker en vast ook de klanten. Ik wou deze bijzondere 85ste verjaardag van onze zaak dan ook niet zomaar voorbij laten gaan en heb het salon een frisse metamorfose gegeven”, glundert de sympathieke kapster.

Kappersgeslacht

Jean Eecloo stamde uit een echt kappersgeslacht. Het was vader Gaston die in november 1939 naast café Astoria langs de Torhoutsesteenweg met een eigen kapperszaak begon. Gaston trouwde in 1954 met Jacqueline D’Hulster, een coiffeuse uit Bekegem. Ook zij kwam in het kapsalon werken. Het koppel kreeg drie zonen: Johnny, Jean en Sandy. Jean en Sandy traden in de voetsporen van vader Gaston en werden ook kapper. Sandy begon een kapsalon in Zerkegem. Johnny, die ook in Zedelgem woont, was tot aan zijn pensioen vorig jaar leerkracht wiskunde aan middenschool Spes Nostra in Zedelgem. En Jean, die ging in 1984 mee in de zaak werken van vader Gaston en moeder Jacqueline. “De familie Eecloo is een echte kappersfamilie. Op een bepaald moment waren er tien familieleden als kapper aan het werk”, vertelde Jean daar tien jaar geleden over in deze krant.

Onvergetelijk jaar

Al snel kreeg Jean de microbe van de kapperswedstrijden te pakken. Het is tijdens een van de vele trainingen en wedstrijden dat hij kapster Maureen Feys leert kennen. Zij runt op dat moment al acht jaar een kapsalon in Sint-Eloois-Winkel. In 1995 staan Jean en Maureen samen op het podium. Jean-Marie wordt kampioen van België voor heren, Maureen behaalt de titel van kampioen van België voor dames. 1995 zou een onvergetelijk jaar worden, want in datzelfde jaar trouwt het koppel en komt Maureen mee in de kapperszaak in Zedelgem werken.

Het kapperskoppel stapelde jarenlang de prestigieuze titels op. Jean was ook voorzitter en secretaris van de West-Vlaamse Kappers en meer dan tien jaar voorzitter van de Hair Club Brugge.

Maureen (56) denkt nog niet aan stoppen. “Nu op naar 100 jaar Haarinstituut Eecloo-Feys! Ja, als de gezondheid mee wil, doe ik er graag nog 15 jaar bij. Waarom niet?! Ik doe mijn job nog steeds bijzonder graag en haal er heel veel voldoening uit. Ik hou ook erg van het contact met de klanten. Ik heb bovendien geen haast, onze zoon Kjell is zelfstandig hoefsmid en dus niet van plan om het kapsalon voort te zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier