Groendiensten hebben het drukker dan ooit: “Handen vol met het onkruid”

Archieffoto van onkruid in Menen. © Wilfried Ossieur
Camille Jonckheere

De groendiensten van onze gemeenten hadden het nooit eerder zo druk. Door de vele regen én het zonnige weer van de voorbije weken groeide het onkruid razendsnel. En dat terwijl de gemeentebesturen, zo vlak voor de verkiezingen, de straten liefst zo proper mogelijk willen…

De voorbije maanden viel niet alleen de regen met bakken uit de lucht. Het regende ook… klachten bij onze gemeentebesturen. Van bewoners die vonden dat er te veel onkruid staat. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij alle 64 gemeentebesturen. 45 steden en gemeenten beantwoordden onze vragen. Zij kregen dit jaar opvallend meer klachten. Al waren die niet altijd terecht. “We krijgen zelfs klachten binnen van mensen over het onkruid tegen hun gevel”, klinkt het in Gistel. “Inwoners moeten het voetpad voor hun deur zelf onderhouden, net zoals ze zelf sneeuw moeten ruimen voor hun deur”, vult Oostende aan.

Tandje bijsteken

Toch is er wel degelijk meer onkruid. Door de vele regen van de voorbije maanden groeide het ongewenste groen er lustig op los. “Het was dit jaar veel moeilijker om het onkruid onder controle te krijgen. Het mooie werk van de groendiensten kon in een week alweer ongedaan gemaakt zijn”, klinkt het in De Panne. “Door de warme winter begon het groeiseizoen anderhalve maand vroeger dan gewoonlijk”, weten ze in Koksijde. “Daardoor moeten we een stevig tandje bijsteken.” Slechts 11 van de door ons bevraagde gemeenten beheren het groen volledig op eigen kracht. 34 andere gemeenten worden bijgestaan door een externe firma of sociale tewerkstelling. (Lees verder onder de cartoon)

Slechts 11 van de door ons bevraagde gemeenten beheren het groen volledig op eigen kracht.
Slechts 11 van de door ons bevraagde gemeenten beheren het groen volledig op eigen kracht.

Hoe regelmatig de gemeenten hun groen en onkruid aanpakken, verschilt afhankelijk van het bestuur en de beschikbare middelen, zoals personeel en budget. Bij sommige wordt de gemeente opgedeeld in zones, die volgens prioriteit aangepakt worden. Anderen kijken op het moment zelf waar dit nodig is, afhankelijk van de groei en bijvoorbeeld het toeristische seizoen. En nog anderen houden vast aan een cyclus die om de zoveel tijd herhaald wordt.

Bermen

Waar gemeenten zelf hun onkruidbestrijding invullen, volgen de meeste lokale besturen het Bermbesluit van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat de bermen twee keer per jaar gemaaid worden, de eerste na 15 juni en de tweede pas na 15 september. Omwille van de verkeersveiligheid wordt plaatselijk een uitzondering gemaakt om nog wat bij te maaien. Enkele gemeenten, zoals Staden, Mesen en Oostende, drijven dit op tot drie of meer keer per jaar. In Heuvelland worden de bermen slechts een keer per jaar gemaaid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier